El Papa a Egipte: "L'únic extremisme que es permet als creients és la caritat"

Francesc ha saludat els 25.000 fidels cristians amb l'expressió àrab 'assalamu alaikum'

zentauroepp38231073 personal security surrounds pope francis as he arrives to ho170429161306

zentauroepp38231073 personal security surrounds pope francis as he arrives to ho170429161306 / AMR ABDALLAH DALSH

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

En un petit vehicle com els utilitzats en els camps de golf, totalment descobert, va entrar ahir el papa Francesc a l’Estadi de la Defensa Aèria del Caire per celebrar una missa multitudinària en què ha alertat contra l’extremisme religiós.

    

Unes 25.000 persones el van rebre a les 9.30 del matí amb aclamacions i aplaudiments en un ambient eufòric i festiu que ha fet oblidar els últims atacs gihadistes contra la comunitat cristiana d’Egipte que han segat la vida a desenes de persones en aquest país.

KHALED ELFIQI / EFE

El Papa a l'arribar a l'estadi de la Defensa Aèria del Caire.

    

Sota estrictes mesures de seguretat en els accessos a l’estadi i la supervisió constant d’helicòpters militars, el pontífex va recórrer el recinte, on s’havia desplegat una gran bandera egípcia. Centenars de fidels –catòlics que havien obtingut la seva entrada a través de les seves esglésies– van deixar anar globus blancs i grocs, els colors del Vaticà.

    

En la seva homilia, el Papa es va mostrar contundent contra el fanatisme. «A Déu només li agrada la fe professada amb la vida, perquè l’únic extremisme que es permet als creients és el de la caritat. Qualsevol altre extremisme no ve de Déu i no li agrada», va afirmar el papa Jorge Bergolio després de saludar en àrab amb un «asalamu alaikum» (la pau sigui amb vosaltres).

    

El Bisbe de Roma va insistir que «la verdadera fe fa que vegem l’altre no com el nostre enemic sinó com un germà a qui estimar, ajudar i assistir». «No tingueu por d’estimar a tothom, amics i enemics, perquè l’amor és la força i el tresor del creient», va subratllar. La presència de Jesús es transmet amb la vida, i parla el llenguatge de l’amor gratuït i concret.

    

Francesc va cridar els creients en Déu a «defensar els drets dels altres amb el mateix zel amb què defensen els seus» i també els va invitar a superar les seves divisions.

MISSATGE DE RESISTÈNCIA

Els afortunats que van poder assistir a la ­celebració es van mostrar contents i segurs que la visita del Sant Pare a Egipte, que ha durat 27 hores, transcorregués en pau. «Volíem veure el Papa i mostrar-li que aquí no hi ha problema i que la situació és segura. Estem orgullosos que estigui a Egipte. És un missatge que vol transmetre que resistim», va explicar Kanzi Beblawi, una egípcia catòlica de 33 anys, a l’agència France ­Presse.

    

Els catòlics a Egipte són uns 272.000, però la comunitat cristiana copta en general constitueix el 10% de la població egípcia, de 92 milions.

Notícies relacionades

    

Abans d’abandonar el Caire, Francesc es va reunir amb diversos membres de la comunitat eclesiàstica egípcia en un seminari, on va ­pregar.