El Papa afirma a Egipte que no es poden cometre actes violents en nom de Déu

Francesc visita el Caire amb fortes mesures de seguretat en plena onada de violència gihadista contra els cristians

El Papa afirma a Egipte que no es poden cometre actes violents en nom de Déu

NARIMAN EL-MOFTY

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Després de 17 anys d’absència, el Papa va arribar ahir a Egipte, tres setmanes després que dos atacs gihadistes matessin 45 persones i en ferissin un centenar més en dues esglésies cristianes coptes a les ciutats d’Alexandria i Tanta, en la celebració del Diumenge de Rams. El papa Francesc, a qui va precedir al Caire Joan Pau II l’any 2000, va subratllar davant líders musulmans i cristians que «la pau és sagrada i no es pot perpetrar cap acte violent en nom de la religió o en nom de Déu».

El bisbe de Roma, que du a terme una visita de 27 hores al Caire, va instar els líders religiosos a «denunciar les violacions contra la dignitat humana i els drets humans». Francesc va assegurar que per prevenir conflictes i construir la pau s’ha d’eliminar «la pobresa i l’explotació, on més fàcilment actuen els extremismes, i bloquejar els fluxos de diners i d’armes als que fomenten la violència».

DIÀLEG INTERRELIGIÓS

El pontífex va advocar pel diàleg interreligiós i va advertir contra la «instrumentalització» de la religió per part del poder en una conferència internacional de pau organitzada per la Universitat i la Mesquita d’Al-Azar, la institució de l’islam sunnita més important. El gran imam d’Al-Azar, Ahmad al-Tayeb, que va mantenir una trobada amb Francesc, va sub-ratllar que l’islam, el cristianisme i el judaisme «no són religions terroristes».

Sota el lema d’«El Papa de la Pau a l’Egipte de la Pau», el Pontífex va pretendre expressar el seu «afecte, consol i suport a tots els cristians del Pròxim Orient» i difondre un «missatge de germandat i reconciliació amb els fills d’Abraham, particularment amb el món musulmà» en un viatge que va qualificar «d’unitat i fraternitat».

TROBADA AMB AL-SISSI

A l’aeroport l’havien rebut representants de les esglésies catòlica i copta i el primer ministre egipci, Ismaïl Xarif. Poc després es va dirigir al palau presidencial a Heliopolis per reunir-se amb el president egipci, Abdul-Fatah al-Sissi.

Segons el diari egipci 'Al-Ahram', el bisbe de Roma i Sissi van parlar de la situació al Pròxim Orient, l’augment de l’extremisme, les relacions entre l’Església catòlica i el món islàmic i assumptes bilaterals. Una font diplomàtica europea va apuntar que el Papa va exposar el cas de l’assassinat al Caire, el 2016, del jove italià Giulio Regeni.

RESPECTAR ELS DRETS HUMANS

Sissi va dir en una intervenció davant el Papa que el seu país «està en la primera fila de la lluita contra el terrorisme» i Francesc va apel·lar, al seu costat, al «respecte incondicional» dels drets humans en un país en què se’n produeixen greus violacions.

Francesc, que va demanar la pau per a Egipte, Palestina, Israel, Síria, Líbia, Iemen, Iraq i Sudan del Sud, es va reunir amb el papa copte Teodor II. Tots dos van caminar fins a l’església copta de Sant Pere i Sant Pau, al cor del Caire, on al desembre un atemptat reivindicat pels gihadistes de l’Estat Islàmic (EI) va matar 29 persones.

MISSA PER ALS CATÒLICS

La visita de Francesc, de 80 anys, s’efectua en plena onada de violència gihadista contra la comunitat cristiana, que constitueix el 10% de la població egípcia, que arriba als 92 milions. El país està en estat d’emergència des de fa tres setmanes i les mesures de seguretat per la visita del Papa, que rebutja desplaçar-se en vehicle blindat, són fèrries.  

Notícies relacionades

«Per favor, reseu pel meu viatge demà com a pelegrí de pau a Egipte», va demanar ahir per Twitter el bisbe de Roma, que demà dirà missa per a la comunitat catòlica, d’unes 272.000 persones.

El sant el nom del qual va escollir per al seu Papat, Francesc d’Assís, es va atrevir a presentar-se al campament de les tropes del sultà al-Kamil el 1219, en el setge que els croats van dur a terme sobre l’egípcia Damietta, i en va sortir il·lès.