El malson dels coptes

La filial de l'Estat Islàmic a la peínsula egípcia ha matat diversos cristians i denenas de famílies han fugit a altres zones d'Egipte com Ismailia

zentauroepp37997635 tanta  egypt   09 04 2017   egyptians look in shock at the s170409182710

zentauroepp37997635 tanta egypt 09 04 2017 egyptians look in shock at the s170409182710 / KHALED ELFIQI

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

Els atemptats patits pels cristians coptes a Egipte han anat fent forat en aquesta comunitat cristiana que representa el 10% de la població del país, de 92 milions d’habitants. Els pitjors atacs van tenir lloc el 9 d’abril. En plena celebració del Diumenge de Rams, dos suïcides es van immolar en dues esglésies plenes de fidels, a Tanta i Alexandria, van matar 45 persones i en van ferir un centenar. El mes de desembre passat, un altre atemptat en una església adjacent a la catedral de Sant Marc, al Caire, va causar 28 morts i unes quantes desenes de ferits.

Els coptes s’han convertit en objectiu dels gihadistes. La filial de l’Estat Islàmic (EI) al Sinaí, Wilayat Sinai (Província del Sinaí), ha passat d’atacar fonamentalment les forces de seguretat egípcies a atemptar contra els cristians d’aquell territori. Aquest grup va difondre al febrer un nou missatge en què feia una crida a atacar els cristians a tot Egipte. L’objectiu de l’EI en aquest país és, segons alguns analistes, encoratjar el conflicte sectari per debilitar el president egipci, Abdul Fatah al-Sissi, que va prometre «erradicar completament el terrorisme» a la península del Sinaí.

Carregats de bosses, paquets amb menjar, cansats i espantats han arribat, els últims dos mesos, centenars de coptes a la ciutat d’Ismailia, a 115 quilòmetres del Caire. Han fugit de casa seva a Al-Arish, al nord del Sinaí, després que els gihadistes assassinessin almenys set coptes.

Segons va explicar el pare Kyrillos Ibrahim, representant de l’Església Copta Ortodoxa, almenys 150 famílies han arribat a la governació d’Ismailia, arran dels assassinats, perpetrats en diferents atacs. Altres famílies s’han refugiat en diverses províncies.

«El Govern ha ajudat a buscar casa a algunes famílies i hem llogat apartaments per a la resta», va explicar a l’agència DPA el pare Ibrahim des d’Ismailia. Una de les famílies que va haver de fugir d’Al-Arish va ser la de Munir Munir. El seu pare, Adel, funcionari públic, va tornar un dia a casa amb una llista elaborada pels gihadistes en què apareixia el seu nom en segon lloc. Era una relació dels cristians als quals volien matar.

Notícies relacionades

El primer nom de la llista era el del botiguer Wael Iussef, assassinat el 30 de gener. La família de Munir Munir es va tancar a casa «com rates en un forat», va explicar ell mateix a l’agència de notícies Reuters. Un mes després, quatre cristians coptes més van ser assassinats a trets, un decapitat i  a un altre el van cremar viu. Llavors, els Munir van decidir fugir.

Un altre dels desplaçats, Sameh Kamel, va haver d’abandonar la zona d’Al-Arish amb la seva dona i dos fills. Quan feien camí cap a la governació d’ Ismailia, el seu veí li va trucar per dir-li que just una hora després que se n’haguessin anat uns gihadistes s’havien presentat a casa seva. «Truquen a les portes i si troben cristians, aleshores els maten», va explicar Kamel.