ANUNCI A LONDRES

May crida a les urnes per reforçar-se davant el 'brexit'

La primera ministra britànica, amb gran avantatge a les enquestes, busca la legitimació de les urnes de cara a la gestió del 'brexit'

La premier britànica vol una posició forta per poder negociar el ’brexit’. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Les convulsions en la política britànica no cessen. D’aquí sis setmanes els britànics tornaran a anar a les urnes. Theresa May va convocar ahir per sorpresa eleccions generals anticipades per al dijous 8 de juny. May va invocar «l’interès nacional» i l’«estabilitat política» per justificar la decisió, quan el país està a punt de submergir-se en les negociacions del brexit. Amb els sondejos, que en alguns casos atorguen fins a 21 punts d’avantatge als conservadors, l’objectiu de la primera ministra sembla més aviat reduir a cendres l’oposició parlamentària i silenciar els partits que s’oposen als plans del Govern per al brexit.

May espera blindar-se de qualsevol crítica o de qualsevol interferència en les negociacions sobre la sortida d’Europa durant els pròxims dos anys.

En un discurs a les portes de la residència oficial de Downing Street, la primera ministra va afirmar que el Govern té un pla per al brexit que és l’adequat, però al qual s’oposen altres partits. «Hi hauria d’haver unitat a (el Parlament de) Westminster, però en lloc d’això hi ha divisió. El país està unit, però Westminster no ho està. En les últimes setmanes els laboristes han amenaçat de votar contra l’acord final, que assolim amb la Unió Europea. Els liberaldemòcrates han dit que volen dificultar els plans del Govern fins a portar-los a un punt mort. El Partit Nacional Escocès ha dit que votarà contra la legislació per rebutjar formalment la pertinença del Regne Unit a la UE».  Tampoc –es va queixar May– ha trobat el suport incondicional que ella desitja a la Cambra dels Lords.

«A CONTRACOR»

Aquestes circumstàncies l’han portat «recentment i a contracor», a convocar aquesta elecció, que havia de celebrar-se el 2020.  May va haver de justificar el canvi sobtat d’opinió. «Les divisions a Westminster afectaran les nostres capacitats per fer del brexit un èxit i causaran mal, incertesa i inestabilitat al país. Per això necessitem unes eleccions generals i les necessitem ara, perquè és l’única oportunitat, mentre la UE es posa d’acord en la seva posició negociadora i abans que comencin les converses en detall».

May confia a augmentar la feble majoria de 17 escons amb la qual compta actualment en un país com el Regne Unit, on de fet la política nacional es regeix per un partit únic, el conservador, en la seva versió més radical i ultra, des del triomf del brexit en el referèndum de l’any passat. Els sondejos auguren als tories una còmoda majoria i algun d’ells arriba a adjudicar-los un avantatge de fins a 21 punts sobre els laboristes. Això no ha impedit que el líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, acceptés de bon grat «l’oportunitat», que representen les eleccions «per defensar els britànics, aixecar-se contra aquest Govern que ha fracassat en la seva agenda econòmica» i aconseguir «un brexit beneficiós per a tothom».

SANT TORNEM-HI AMB EL ‘BREXIT’

Notícies relacionades

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va acusar May de mirar de forçar un brexit dur i d’actuar «en l’interès del seu partit, no del país». Les eleccions també podrien convertir-se en una arma per influir en el brexit, o així ho entén el partit dels liberals demòcrates, contrari a la sortida d’Europa. El seu líder, Tim Farrow, va prometre lluitar contra l’estratègia del Govern. «És una oportunitat per a la gent de canviar el rumb del país, per deixar clar que no volen un brexit dur,  que volen que la Gran Bretanya continuï en el Mercado Únic, i a més a més és una oportunitat de tenir una oposició forta i decent en aquest país, que tan desesperadament necessitm», va assenyalar, apuntant contra la debilitat laborista.

May presentarà avui una moció sol·licitant l’autorització al Parlament per convocar les eleccions anticipades. En la votació haurà de comptar amb almenys dos terços de la Cambra dels comuns, cosa que no plantejarà problemes, ja que els laboristes la recolzaran. El 26 d’abril començarà oficialment la campanya electoral. El Parlament quedarà dissolt la nit del 2 al 3 de maig, segons va anunciar el líder dels Comuns, David Lidington. La perspectiva d’unes eleccions anticipades va fer pujar la lliura esterlina immediatament.