La 'mare de totes les bombes' mata 94 terroristes de l'Estat Islàmic

La bomba llançada pels EUA a l'est de l'Afganistan no ha causat víctimes civils, segons el Ministeri de Defensa afganès

38044840 60

38044840 60 / AP

2
Es llegeix en minuts

El Govern de l'Afganistan ha confirmat que almenys 94 combatents de l'Estat Islàmic han mort després del llançament de la 'mare de totes les bombes' dels EUA sobre el territori afganès aquest dijous.

L'explosió produïda per la MOAB (Massive Ordnance Air Blast), va destruir tres túnels subterranis, així com l'armament i la munició dels terroristes, segons ha declarat un portaveu del Ministeri de Defensa afganès citat per la cadena de televisió CNN. L'oficial ha assenyalat que no hi ha víctimes entre la població civil.

L'explosió de la bomba, la més poderosa arma no nuclear que tenen els EUA, va destruir tres túnels subterranis, així com armes i municions, però no va resultar ferit cap civil, va dir un portaveu del Ministeri de Defensa.

Funcionaris militars nord-americans van dir a CNN que una bomba GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast va ser llançada sobre posicions de l'Estat Islàmic a la província de Nangarhar, a prop de la frontera amb el Pakistan.

Es tracta de la primera vegada que els EUA usen en una operació militar aquesta arma, que es va desenvolupar durant la guerra de l'Iraq i que és la bomba no nuclear més gran en el seu arsenal usada fins ara en combat.

"L'EXPLOSIÓ VA TRENCAR LES FINESTRES"

Un resident de la zona situada a uns dos quilòmetres de l'explosió va dir a CNN que va escoltar un "'boom' molt fort que va trencar les finestres" de casa seva.

"Tots ens vam asustar, i els meus fills i la meva dona estaven plorant. Vam pensar que havia passat just davant de casa nostra", va dir.

"EL MILLOR EXÈRCIT DEL MÓN"

"Tenim el millor exèrcit del món i han fet la seva feina com de costum", ha dit el president nord-americà en unes declaracions a la premsa dijous. No ha volgut entrar en l'anàlisi generalitzada que l'operació llança un missatge de la seva disposició a usar la força a rivals com Corea del Nord (o l'Iran), dient que "si envia missatge o no no hi ha diferència". El que sí que ha fet és tornar a subratllar amb les seves declaracions una renovada doctrina militarista que l'allunya de la filosofia no intervencionista que va defensar durant la campanya. 

Notícies relacionades

"El que jo faig és donar autorització al meu exèrcit", ha dit Trump. "Els hem donat autorització total i per això francament han tingut tant èxit últimament". "Si es mira el que ha passat en les últimes vuit setmanes i es compara amb el que va passar en els últims vuit anys es veu una tremenda diferència", ha declarat també, aprofitant per criticar, sense detalls concrets, l'Administració del seu predecessor, Barack Obama.

8,4 TONES D'EXPLOSIUS

El comandament central ha confirmat l'ús a la província de Nangarhar, a l'est de l'Afganistan, de la massiva bomba, que pesa 9,5 tones, de les quals 8,4 són explosius d'alta potència en el seu con armat. I el general de l'Exèrcit de Terra John Nicholson, al comandament de les forces nord-americanes a l'Afganistan, ha defensat que es tracta de "la munició adequada". "A mesura que l'Estat Islàmic a Khorosan ha anat acumulant derrotes, està usant explosius improvisats, búnquers i túnels per reforçar la seva defensa", ha declarat en un comunicat. "Aquesta és la munició adequada per reduir aquests obstacles i mantenir l'impuls de la nostra ofensiva contra EI-K", com es denomina aquest grup local afiliat a l'organització terrorista.