May repeteix a Tusk que la sobirania de Gibraltar no és negociable

Els dos dirigents acorden mantenir un contacte regular durant la negociació del 'brexit'

zentauroepp37954196 european council president donald tusk leaves 10 downing str170406192426

zentauroepp37954196 european council president donald tusk leaves 10 downing str170406192426 / JUSTIN TALLIS

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE/LONDRES

Somriures davant dels fotògrafs a la porta de Downing Street. Cordialitat, segons els portaveus, durant la conversa a porta tancada, que va durar dues hores. Una setmana després del llançament del brexit, Theresa May va rebre ahir el president del Consell Europeu, Donald Tusk,  per mirar de rebaixar les tensions dels últims dies, en assumptes com el futur de Gibraltar. En aquest sentit, May va mantenir la posició ja coneguda del Regne Unit i va fer saber a Tusk que no negociarà la sobirania de la Roca «sense el consentiment del seu poble». Malgrat aquest important escull, May va valorar l’«enfocament constructiu» de l’esborrany publicat la setmana passada pel Consell amb les línies mestres de la negociació del 'brexit'.

  

 «La primera ministra va deixar clar, una vegada més, que, respecte a Gibraltar, la posició del Regne Unit no ha canviat. Londres buscarà el millor acord possible per a Gibraltar davant la sortida de la Unió Europea  i no hi haurà negociació sobre la sobirania del Penyal sense el consentiment del seu poble», va afirmar el portaveu de la cap de Govern al final de la reunió.

    

REGULARITAT EN ELS CONTACTES

May va reiterar a Tusk el seu desig d’establir una relació «profunda i especial» amb la Unió Europea una vegada finalitzat el 'brexit'. Tots dos van acordar mantenir un «contacte regular» durant les futures negociacions, va escriure després Tusk en un tuit.

    

«La trobada amb la primera ministra May per assegurar-nos que el diàleg sobre el 'brexit' comença amb bon peu. Hem acordat mantenir un contacte regular durant tot el procés», va escriure. «Els dos líders estan d’acord que el to de les discussions ha sigut positiu per les dues parts», va explicar al seu torn el portaveu de May.

  

 La reunió no formava part de les negociacions, però s’hi va abordar «la manera d’assegurar» que les dues partes arriben «a un acord en el termini fixat», segons May. Tusk va poder explicar a la primera ministra britànica les «orientacions de la negociació» que encara han d’adoptar els Vint-i-set en la cimera de dirigents europeus que tindrà lloc a Brussel·les el 29 d’abril vinent.

Notícies relacionades

  

En els últims dies, May ha donat a entendre que podria prolongar-se la llibertat de moviment dels ciutadans europeus durant un període transitori després de certificar-se la sortida dels britànics de la Unió Europea, que segons el calendari previst s’hauria de produir el mes de març del 2019.