May es pren de broma l'amenaça d'una possible guerra amb Espanya

"La política britànica sobre Gibraltar no ha canviat ni ho farà", diu la primera ministra

 

  / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Theresa May ha rigut quan els periodistes li han preguntat aquest dilluns sobre la possibilitat que el Regne Unit vagi a la guerra contra Espanya a causa de la disputa sobre Gibraltar. Parlant amb els reporters que l'acompanyaven a l'avió que la portava a Jordània, la primera ministra ha qualificat en to jocós els comentaris bèl·lics d'"absolutament sense sentit. El que estem fent, amb tots els països de la Unió Europea és asseure'ns a parlar. Parlarem amb ells sobre com aconseguir el millor acord possible per al Regne Unit i per a altres països, entre ells Espanya", ha dit. May ha repetit que la política britànica sobre Gibraltar no ha canviat, ni ho farà.

El Govern britànic es desvincula de la provocadora declaració de l'antic ministre i exlíder conservador Michael Howard en què suggeria que May podria seguir l'exemple del que va fer Margaret Thatcher el 1982 per defensar de l'Argentina les Malvines. "Ara fa 35 anys, una altra primera ministra (Thatcher) va enviar a l'altra banda del món les forces militars, per defensar un altre petit grup de britànics contra un altre país de parla espanyola. Estic completament segur que la nostra actual primera ministra mostrarà una resolució similar amb Gibraltar, com va fer la seva predecessora", va declarar Howard.

Unes hores més tard, al ser preguntat si el Regne Unit havia de començar una guerra amb Espanya, la seva resposta va ser més temperada. “És evident que no. Crec que la Unió Europea ha estat mal aconsellada a l'inserir aquesta referència sobre Gibraltar a l'esborrany de les seves directrius. Però com que ho han fet, no crec que sigui perjudicial recordar-los la mena de gent que som”, va declarar a Channel 4 News.

Catalunya, a l'ONU

Un altre exministre conservador britànic, Norman Tebbit, actualment a la Cambra dels Lords, va suggerir que May rebi els líders independentistes catalans, per fer veure a Espanya que està "jugant amb foc", amb el contenciós de Gibraltar. “Si jo estigués al Número 10 (l'oficina de la primera ministra), crec que faria saber a Madrid que em plantejo convidar a Londres líders del moviment independentista català, o fins i tot que estic pensant a portar a les Nacions Unides el seu desig d'independència”, va escriure Tebbit al 'Daily Mail'.  

Notícies relacionades

Les paraules de Howard han causat un gran malestar. L'exministre d'Afers Estrangers laborista Jack Straw va condemnar en durs termes el suggeriment bèl·lic i va qualificar l'amenaça d'una acció militar contra Espanya de idea "francament absurda que fa pudor de patrioterisme del segle XIX". Al líder dels Liberals Demòcrates, Tim Farron, l'alarma el fet que "en  pocs dies, els conservadors han convertit aliats de llarg temps en enemics potencials".

Farron confia que el que ha passat no sigui un signe de l'estil que adoptarà el Govern en les negociacions amb la UE. Els partidaris del ‘brexit’ han passat en quatre dies dels crits d'alegria a batre els tambors de guerra. És absolutament ridícul”.