La UE assumeix les tesis d'Espanya sobre Gibraltar en la negociació del 'brexit'

L'esborrany de directrius del 'brexit' distribuït per Donald Tusk dona al Govern de Rajoy poder de veto sobre qualsevol decisió sobre el penyal

Els 27 només començaran a parlar amb el Govern britànic d'una nova relació quan constatin "suficients progressos" sobre el contracte de divorci

mbenach37607538 european council president donald tusk arrives for a meeting170309202437 / STEPHANE DE SAKUTIN

mbenach37607538 european council president donald tusk arrives for a meeting170309202437
Victoria per al Govern espanyol. La UE treu els set quilòmetres quadrats de Gibraltar de les negociacions. 

/

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Gibraltar sortirà de la Unió Europea al mateix temps que la resta del Regne Unit, el dia 29 de març del 2019, i no rebrà cap mena de tracte especial llevat que Madrid i Londres es posin prèviament d’acord. L’esborrany de directrius de negociació distribuït entre les 27 capitals europees, que subratlla que no hi haurà negociació sobre el divorci alhora que la futura relació, assumeix les tesis del Govern de Mariano Rajoy i fins i tot va més lluny.

«Un cop el Regne Unit abandoni la Unió cap acord es podrà aplicar al territori de Gibraltar sense un acord entre el Regne d’Espanya i el Regne Unit», subratlla el document. Dit d’una altra manera, la UE no abordarà en les seves negociacions la situació de la colònia britànica i les seves fronteres. Això significa que Madrid podrà vetar i deixar fora de l’acord sobre el 'brexit' el Penyal si el Govern de Theresa May i el de Rajoy no es posen d’acord prèviament al voltant d’un possible estatus especial. El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, es va felicitar ahir de la disposició de Brussel·les. «El reconeixement de la situació jurídica ens satisfà plenament», va dir en el transcurs de la roda de premsa després del Consell de Ministres, informa Pilar Santos.

Fins ara, la Unió Europea s’havia mantingut al marge del contenciós que mantenen obert Madrid i Brussel·les al voltant de la sobirania de Gibraltar. Aquella neutralitat  se’n va anar ahir enlaire.

Malestar de diputats britànics: "No ens deixarem intimidar"

El mes d’octubre passat, el ministre d’Exteriors, Boris Johnson, va advertir que el Regne Unit presentarà «una resistència implacable, marmòria i com una roca» a qualsevol intent de canvi de la sobirania de Gibraltar. De moment, ni el Govern britànic, ni el Foreign Office s’han pronunciat sobre l’esborrany de la negociació presentat per la cúpula de la Unió Europea.   

L’estratègia política, que guiarà la negociació, recull, en canvi, la necessitat d’arribar a «una solució flexible i imaginativa» a la frontera entre la república d’Irlanda i Irlanda del nord, un element central en els acords de pau de Divendres Sant de l’Ulster i un cas que tots reconeixen que és especial.

El president de la UE, Donald Tusk, augura que les converses seran «difícils, complexes i de vegades fins i tot conflictives. No hi ha manera d’evitar-ho», va dir subratllant que els 27 no volen aplicar un enfocament punitiu perquè «el 'brexit' ja és en si mateix prou càstig». El seu esborrany aposta per una línia de negociació dura, sense concessions i en dues fases.

La primera se centrarà a resoldre les quatre qüestions que consideren prioritàries. Per començar, aclarir els drets dels 4,4 milions de ciutadans que resideixen en territori britànic i els dels residents britànics a la UE. En segon lloc, la factura de sortida per abandonar el club, que Brussel·les estima en 60.000 milions i que reflecteix els compromisos pressupostaris i de pensions assumits pel Regne Unit. En tercer lloc, evitar un buit legal per a les empreses, ja que després del 'brexit' la legislació europea també deixarà d’aplicar-se al Regne Unit i, per últim, buscar una solució a la frontera nord-irlandesa.

«Només un cop hàgim aconseguit prou progressos podrem discutir el marc per a la nostra futura relació. Començar negociacions paral·leles sobre totes les qüestions al mateix temps, com han suggerit alguns al Regne Unit, no tindrà lloc», van concloure Tusk.

Els 27 insisteixen en la seva resposta a la carta de May que Londres hi sortirà perdent en aquesta batalla, que afronten la negociació units i que tot serà un paquet.  «No hi haurà negociacions separades entre els Estats membres a títol individual i el Regne Unit», va avisar Tusk.

Notícies relacionades

Només un cop els líders europeus constatin «prou progressos» en les quatre prioritats, s’obrirà la segona fase de negociació. És a dir, la futura relació entre els dos blocs. La decisió que activarà aquesta fase serà política i Tusk aspira a adoptar-la a la tardor. En el millor dels casos –que siguin capaços de negociar en un període de dos anys un acord de divorci i un pacte sobre la nova relació– el Regne Unit i la UE necessitaran un acord transitori que reguli les seves relacions a partir del 29 de març de 2019, segons admeten a l’esborrany que haurà d’avalar la cimera extraordinària del dia 29 d’abril.

Els 27 es llancen a aquesta nova etapa amb l’objectiu d’arribar a un acord però no exclouen el fracàs de les converses. «La UE treballarà de valent per aconseguir el resultat, però també es prepararà per gestionar la situació si les negociacions fracassen», asseguren.