La candidata preferida per Pequín guanya a Hong Kong

Carrie Lam es va alinear amb la Xina durant la revolta democràtica de l'illa

zentauroepp37825544 hong kong s new chief executive carrie lam waves after she w170326112338

zentauroepp37825544 hong kong s new chief executive carrie lam waves after she w170326112338 / ANTHONY WALLACE

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

La candidata preferida per Pequín serà la cap executiva de Hong Kong el pròxim lustre a l'haver-se imposat amb rotunditat en unes eleccions que no serviran per mitigar el creixent malestar a l'excolònia. Carrie Lam relleva l'odiat CY Leung, representant de l'immobilisme davant les ànsies reformadores de la joventut. A la nova cap executiva se la coneix com a “CY 2.0” per subratllar la seva afinitat amb el seu predecessor i les escasses esperances de canvi.

Lam, de 59 anys, ha aconseguit 777 dels 1.194 vots en una victòria que es donava per descomptada. John Tsang, antic secretari de Finances, s'ha quedat en menys de la meitat de paperetes, i l'antic jutge Woo Kwok-hing n'ha aconseguit a penes una vintena.

EL 0,03% DE LA POBLACIÓ

Les eleccions han generat un interès molt limitat entre la societat. Aquests 1,194 electors suposen el 0,03% de la població i els crítics al·ludeixen a aquesta limitadíssima democràcia com una “selecció” més que una “elecció”. Els votants representen una amalgama de gremis, sindicats, empresaris, legisladors i acadèmics. “Aquest resultat és un malson per als hongkonguesos”, ha dit el legislador prodemocràtic Nathan Law.

La victòria de Lam evidencia que les eleccions van per un costat i el poble per un altre. Les enquestes del respectable diari 'South China Morning Post' revelaven un suport més gran a John Tsang, vist com el mal menor de una terna de candidats forçosament afí a l'interior. Al final ha pesat més la influència de Pequín, que no s'havia manifestat oficialment però que va moure els fils durant les setmanes prèvies.

Molts electors han desvelat que van rebre trucades de l'interior aclarint-los que Lam era l'opció. Aquestes pressions, no obstant, no expliquen la victòria de Lam. La majoria de votants són pragmàtics empresaris que necessiten la sintonia entre l'illa i Pequín per seguir amassant les seves fortunes.

Notícies relacionades

Lam acumula quatre dècades al servei de l'excolònia i en els últims cinc anys va exercir de número dos del seu predecessor. Es va guanyar la confiança de Pequín durant les massives protestes al carrer que van paralitzar l'excolònia el 2014. Primer va mostrar flexibilitat per negociar amb els representants i després es va alinear amb la línia dura i va rebutjar qualsevol concessió política.

Hong Kong s'enfronta a un calendari sensible. Està previst que el president, Xi Jinping, assisteixi a l'aniversari del retorn de l'excolònia a la mare pàtria. És més que probable que el sentiment hostil cap a Pequín es deixi sentir esos dies.