ANIVERSARI EUROPEU

Roma es manifesta a pau a favor i en contra de la UE

La capital italiana va viure sense incidents quatre marxes de diferent signe, entre les quals la dels europeistes, amb 20.000 persones, va ser la més nombrosa

L'impressionant desplegament policial va lligar de mans la protesta dels antieuropeistes

jgblanco37815921 demonstrators march in a protest the day european union lead170325213852

jgblanco37815921 demonstrators march in a protest the day european union lead170325213852 / Andrew Medichini

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Sospirs d’alleujament entre les autoritats italianes al final de la jornada de celebració del 60è aniversari de la Unió Europea a Roma. ¿El motiu? Perquè no hi va haver incidents en les quatre marxes (unes favorables a la UE, d’altres de contràries) que van recórrer la ciutat.

Per aconseguir aquesta pau hi va haver un treball previ de les forces de seguretat, que van tancar amb pany i forrellat el centre de Roma, amb 5.000 agents arribats de tot Itàlia que es van sumar als entre 6.000 i 8.000 que habitualment hi ha a la capital. Els efectius policials van retenir a les comissaries unes 150 persones i en van expulsar 13 més cap als seus llocs de residència. A més a més, en els nombrosos registres efectuats van trobar màscares antigàs en diverses furgonetes i sacs de cargols d’acer en bancals de jardins.

Les manifestacions van arrencar quan els líders europeus van acabar de firmar la declaració comunitària. Van ser quatre: la dels europeistes

–la més concorreguda–, la dels antieuropeistes, la de la ultradreta i la dels federalistes.

Amb el lema Stop Europa, la marxa antieuropeista era considerada les més perillosa per la presència d’activistes antiglobalització italians i d’altres països, exsindicalistes metal·lúrgics radicals i okupes de tot tipus. Però un impressionant desplegament policial va lligar de mans aquesta protesta, que a cada cantonada i cruïlla del seu itinerari va trobar barreres de furgons antiavalots i gran quantitat d’agents que van impedir que se sortís del guió previst.

Notícies relacionades

«Europa és un comitè de negocis», van acusar els manifestants de l’extrema dreta, que defensa la sortida de l’euro. «Hem de reprendre la nostra sobirania», va declarar des de les seves files Gianni Alemanno, exalcalde de Roma.

ÈXIT DELS EUROPEISTES

La sorpresa la va donar la Marxa per a Europa, amb uns 20.000 manifestants, molts més dels previstos. Un públic divers amb polítics europeus, immigrants i famílies, banderes europees i crits com «Dividits caiem, units vencem». «El Tractat de Roma és una etapa fantàstica, però ara hem de seguir endavant, tornar a combatre», va declarar entre la multitud Guy Verhofstadt, president del grup liberal al Parlament Europeu. «La majoria som nosaltres i no els populistes», va afegir Pino Anselmi, president del Moviment Federalista.