"La meva dona volia fer el gihad, jo no"

Les dones guanyen protagonisme a l'Estat Islàmic, en especial en tasques de reclutament

 

  / REUTERS / JESÚS BLANCO DE AVELLANEDA

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa
Beatriz Mesa

Periodista

ver +

Nawal és una jove ceutina que amb només 14 anys va elegir les files gihadistes, però no per treballar a favor d'un model de societat musulmana inspirat en una estricta llei islàmica o per sortir de la precarietat i venjar-se del món. No. La noia va explicar a EL PERIÓDICO que ho va fer perquè va conèixer virtualment un altre noi de la ciutat autònoma de Melilla de qui es va enamorar i amb qui ja va convenir contraure matrimoni al bastió de l'Estat Islàmic (EI) a Síria. A Nawal la va captar una dona a través de les xarxes socials i la va adoctrinar per emprendre el viatge cap a la destrucció. Per a la nena només es tractava d'amor.

En el seu relat crida l'atenció, per un costat, la xarxa de dones que la van guiar, la van ensinistrar i la van conduir cap a reunions de grup en zones apartades de la ciutat espanyola, a la frontera amb el Marroc, on se li donaven eines per comprendre el nou món en què va pensar que s'instal·laria. I per un altre, les dones que mitjançant bombardejos de missatges de mòbil li feien arribar diàriament passatges de l'Alcorà i vídeos en què es podien veure durs càstigs als incomplidors amb la religió. Una campanya de proselitisme com aquella va enredar Nawal i la va posar rumb a Síria, però el seu projecte es va frustrar tot just desembarcar a Melilla –acompanyada d'una adulta– per una operació de les forces i cossos de seguretat. El testimoni de la menor exemplifica que a la gihad ja no només hi ha homes, també dones. I cada vegada són més i són més visibles a internet

VEIENT MORIR NENS A LES NOTÍCIES

La dona d'Abdul-Salam volia convertir-se en 'mourchida' (guia religiós reconegut pel Ministeri d'Afers Islàmics marroquí), no tenia fills i en el seu temps lliure anava a la mesquita en un humil barri de Tànger, on rebia ensenyament religiós. Entre les seves companyes ja n'hi havia algunes els marits de les quals combatien al front sirià. Aquell era el tema central de tots els dies. “Ella pensava que l'EI defensava les víctimes musulmanes del règim d'Assad i s'indignava quan veia morir nens a les notícies. Volia fer el gihad, però jo no”, va relatar Abdul-Salam a aquest diari.

La seva dona el va abandonar i va marxar. Ell pateix una discapacitat física, un problema a l'esquena que li impedeix sostenir-se dret llarg temps i el fa caminar amb dificultat. Ven blat de moro fregit en una parada ambulant, guanyant menys de cinc euros al dia, al barri de Beni Maakada, a Tànger, barri marginal, superpoblat i conegut per albergar ambients de tendència rigorista a més de ser nucli de petits traficants d'haixix i delinqüents comuns. “La meva dona, de qui ja estic divorciat, em va dir que l'EI m'oferia pagar-me 200 euros mensuals per la discapacitat, però mai vaig acceptar marxar-me”, va explicar.

RECLUTAMENT I ACCIÓ

Notícies relacionades

Les dones de l'EI s'han convertit en subjectes actius d'una organització criminal que busca constants incentius per augmentar les seves files de combatents. “La novetat no és només la presència de musulmans europeus o la figura del 'llop solitari', sinó també les dones o fins i tot menors d'edat reclutadores, a les quals és molt més difícil detenir”, diu Abdul-Rahman Mekkaou, professor a l'Escola Militar de París, especialista en estratègia militar i expert en terrorisme. Segons ell, les forces de seguretat en general han desatès el nou paper de la dona en el terrorisme internacional, principalment –encara que no només– mitjançant les xarxes socials. “Les dones mantenen viva la flama de l'EI”, sentencia.

Les forces de seguretat marroquines han començat a tenir-ho en compte. El 3 d'octubre passat, van llançar la primera operació antiterrorista contra una cèl·lula composta exclusivament per dones, amb 10 detingudes en diferents ciutats del país. El Ministeri de l'Interior va informar que totes pretenien cometre “atemptats suïcides” i se'ls va confiscar material per a la fabricació de cinturons explosius. Entre les seves activitats diàries, “proselitisme, ensinistrament i reclutament de dones marroquines”. De moment, les autoritats desconeixen si la creació de cèl·lules femenines és marginal o té més envergadura. Però en tot cas el germen ja està sembrat.