TENSIÓ A L'EXREPÚBLICA SOVIÈTICA

Bielorússia viu les més multitudinàries protestes contra el règim de Lukaixenko dels últims anys

Desenes de persones han sigut detingudes en manifestacions espontànies en les principals ciutats del país contra una llei que multava la gent sense feina

Moscou observa de prop els esdeveniments en la veïna exrepública soviètica, mentre les relacions bilaterals entre tots dos països es deterioren

zentauroepp37815130 mnsk09  minsk  belarus   25 03 2017   police officers detain170325173127

zentauroepp37815130 mnsk09 minsk belarus 25 03 2017 police officers detain170325173127 / STRINGER

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Des de fa set anys no es vivia una situació semblant a la petita república exsoviètica de Bielorússia, governada durant l'últim quart de segle pel president Aleksandr Lukaixenko, qualificat com l'"últim dictador d'Europa".

Milers de persones estan sortint al carrer pràcticament diàriament a les principals ciutats del país -MinskBrest Gomel, entre altres- en les últimes setmanes per protestar contra una llei que imposa multes als que treballin menys de 183 dies a l'any, una reminiscència de la legislació contra el parasitisme social que existia durant l'era soviètica i que Mikhaïl Gorbatxov va abolir als anys 90.

"Lukaixenko ha optat per respondre a la protesta amb la força", ha denunciat per telèfon des de Minsk, la capital del país, Vladímir Nekliaiev, el principal líder de l'oposició bielorussa i candidat en els polèmics comicis presidencials del 2010, després dels quals desenes de milers de persones van ocupar el centre de Kíev per denunciar el que consideraven una "victòria fraudulenta" de l'actual home fort bielorús, una protesta que va ser desallotjada a cops de porra i violència pels cossos de seguretat locals.

Nekliaiev va parlar amb EL PERIÓDICO tan sols uns dies abans que fos detingut, aquest dissabte, per les forces de seguretat quan viatjava des de Minsk a Polònia.

LUKAIXENKO S'ESCUDA

Les últimes intervencions de Lukaixenko corroboren les paraules de Nekliaiev, i tot sembla indicar que el règim ha optat per escudar-se i culpar l'exterior dels seus problemes interns. Dimarts passat, el cap de l'Estat va informar de la detenció de desenes de persones, finançats, segons ell, "des de Lituània Polònia", que ultimaven una "provocació armada".

El 15 de març, durant una jornada en la qual els organitzadors van arribar a aplegar 2.000 persones al centre de Minsk, dotzenes de persones van ser detingudes, tant a la capital com a les localitats de Mogilev, al costat de la frontera amb Rússia, i Grodno, a prop de Lituània i Polònia.

I tot això, malgrat que al principi de la crisi, a començaments de març, les autoritats semblaven inclinar-se per contemporitzar, posposant l'aplicació de l'impost fins a l'any que ve, un gest que no tenia precedents en el quart de segle de presidència de ferro de Lukaixenko. 

No és la primera ocasió que Bielorússia es veu sacsejada per protestes socials. Periòdicament, des de la desintegració de l'URSS, s'estan desenvolupant al país moviments de protesta, gairebé sempre coincidint amb cites electorals, en les que s'exigeix la sortida del poder de l'home fort bielorús, encara que acaben sent reprimides o apagant-se.

En aquesta ocasió, l'oposició creu que la situació és diferent, ja que el Govern de Minsk no té dels recursos econòmics necessaris amb els quals va anestesiar en el passat els diaris i brots d'indignació popular. "Estem en un moment molt diferent del que vam viure després de les eleccions del 2010; el règim ja no té diners per comprar lleialtats", subratlla Nekliayev.

DETERIORAMENT DE LES RELACIONS AMB MOSCOU

Rússia observa detingudament els successos en la república veïna, que es produeixen en un context de deteriorament de les relacions amb Moscou. Malgrat que Bielorússia i Rússia van pactar una unió duanera el 2000, a principis de febrer, Moscou va reinstaurar els controls a la frontera comuna, després que les autoritats de Minsk suavitzessin el règim de visats per als ciutadans 80 països, incloent-hi els EUA i els estats membres de la UE, amb els quals el Kremlin manté un pols geopolític.

Notícies relacionades

Des de l'any passat, el Kremlin està pressionant Lukaixenko per establir una base aèria base aèria en territori bielorús, a la qual cosa Minsk s'ha resistit fins ara. "L'establiment de bases militars a Rússia és molt impopular entre els bielorussos, i el president ho sap", explicava Nekliaiev.

Rússia compta amb tres instal·lacions d'importància al país: una estació de radar a Hantsavitxi i una base aèria a Baranovitxi, les dues instal·lacions a l'oest del país, no lluny de Polònia, a més d'un centre de comunicació naval a Vileika, a prop ja de Lituània. En cas de conflicte, el territori bielorús forma una falca que s'endinsa en la UE i des del qual es podria aïllar amb facilitat les tres repúbliques bàltiques.