nous temps a la Casa Blanca

Trump dona via lliure al polèmic oleoducte Keystone XL, vetat per Obama

La infraestructura, rebutjada per indis i ecologistes, transportarà 830.000 barrils diaris del Canadà als EUA

Manifestació contra de l’oleoducte Keystone XL, el 6 de novembre a Washington.

Manifestació contra de l’oleoducte Keystone XL, el 6 de novembre a Washington. / JOSHUA ROBERTS (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats UnitsDonald Trump, ha autoritzat aquest divendres a l'empresa canadenca TransCanada la construcció de l'oleoducte Keystone XL, un projecte que havia sigut vetat pel seu predecessor, Barack Obama, i que ha despertat el rebuig dels ecologistes i els indígenes indis.

El portaveu del Departament d'Estat dels EUA, Mark Toner, ha anunciat en un comunicat la decisió de Trump, que permetrà a la companyia canadenca "construir, gestionar i mantenir" instal·lacions de gasoductes a l'estat de Montana, a la frontera entre els Estats Units i el Canadà.

"UNA FITA"

En un comunicat, el president de TransCanada, Russ Girling, ha considerat que l'autorització de Trump suposa "una fita important" per a la construcció de l'oleoducte i aplana el camí per a la seva posada en marxa.

"Estem molt agraïts al Govern del president Trump per revisar i aprovar aquesta important iniciativa, estem desitjant treballar amb ells per continuar invertint en l'enfortiment de l'estructura energètica de l'Amèrica del Nord", ha afegit Girling.

L'oleoducte Keystone XL pretén transportar uns 830.000 barrils diaris de cru sintètic i bituminós diluït des de la província canadenca d'Alberta a diferents llocs dels Estats Units, incloent-hi refineries de Texas al golf de Mèxic.

IMPACTE MEDIAMBIENTAL

Obama va prohibir el 2015 la construcció d'aquest oleoducte després d'una llarga revisió sobre el seu impacte mediambiental que va acabar amb la recomanació del llavors secretari d'Estat, John Kerry, de rebutjar el projecte perquè erigir-lo podria "soscavar" el paper dels EUA com a líder global contra el canvi climàtic.

Però quatre dies després d'arribar al poder, Trump va firmar una acció executiva que donava llum verda a la continuació dels oleoductes Keystone XL i Dakota Access, un altre polèmic projecte, sempre que les empreses encarregades de construir-los estiguessin disposades a "negociar" una sèrie de "termes i condicions".

TILLERSON S'INHIBEIX

La mesura firmada per Trump prometia que el Departament d'Estat prendria una decisió sobre si recomanar o no l'oleoducte Keystone en un termini de 60 dies després de rebre la petició de TransCanada, que la va presentar el 26 de gener, de manera que el termini vencia dilluns que ve, dia 27.

Notícies relacionades

Segons ha detallat el portaveu de la diplomàcia nord-americana, el permís per construir l'oleoducte va ser firmat pel subsecretari d'Estat en funcions dels EUA, Thomas Shannon. Aquesta autorització hauria de procedir normalment del secretari d'Estat, però l'ocupant d'aquest càrrec, Rex Tillerson, s'ha apartat de les deliberacions sobre Keystone perquè fins al mes de gener era cap de la petrolera ExxonMobil, que té inversions en les arenes bituminoses canadenques de les quals es nodriria l'oleoducte.

Informa't per Facebook de les últimes notícies de Trump