El terror torna a Londres

Un atac perpetrat per un home als voltants del Parlament britànic deixa quatre morts, entre ells l'atacant, i una vintena de ferits

icoy37772423 londres170322174151

icoy37772423 londres170322174151 / Carl Court

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El terrorisme va impactar ahir al cor de la vida política britànica i el centre turístic de Londres, i va deixar almenys quatre morts, un d’ells l’atacant, i una quarantena de ferits. Un atemptat als voltants del Parlament britànic, un dels llocs més concorreguts i vigilats del país, a càrrec d’un individu que ahir a la nit seguia sense ser identificat. Si bé tot apunta a un nou acte de l’extremisme islàmic. En un missatge ahir a la nit al país, la 'premier', Theresa May, va condemnar el «repulsiu i depravat atac, els detalls dels qual encara no es coneixen». Però May va confirmar el que el subcomissari en funcions a càrrec de la lluita antiterrorista de Scotland Yard, Mark Rowley, ja havia anunciat prèviament. 

Cap a les tres de la tarda hora local un 4x4 que circulava a gran velocitat pel pont de Westminster, als voltants del Parlament i del famós Big Ben, va atropellar els vianants que caminaven per la vorera. Enmig d’escenes de pànic, el vehicle va acabar estavellant-se contra la reixa de ferro al final del pont, a la porta del Parlament. Dues persones van perdre allà la vida. Entre els ferits hi havia tres policies, que tornaven d’una cerimònia, i almenys tres estudiants francesos d’un liceu en viatge d’estudis a la capital britànica, segons va informar el Ministeri d’Exteriors de França.

L’ESCENA QUE NO ESPERES VEURE

«Va ser a la part del pont on va passar. Hi havia una dona pràcticament coberta de sang, postals escampades al voltant i una altra dona al costat d’ella ferida», relatava un testimoni amb veu tremolosa. «Al costat del Big Ben hi havia una dona a la calçada i tres persones recolzades al pont. És una escena que no esperes veure a Londres. Realment impactant».

Després d’abandonar el vehicle, el conductor va penetrar al recinte de Westminster, un dels llocs més segurs del Regne Unit, fortament vigilat dia i nit, i va apunyalar un policia de guàrdia, que va sucumbir a l’atac. El secretari d’Estat del Foreign Office, Tobias Ellwood, el germà del qual va morir en l’atac terrorista de Bali el 2002, va intentar inútilment reanimar l’agent fent-li el boca a boca. L’agressor, la identitat del qual no s’havia donat a conèixer ahir a la nit, va ser abatut a trets pels agents.

SALTAR AL RIU

En qüestió de minuts, els carrers i places als voltants del Parlament van començar a omplir-se d’ambulàncies i cotxes de policia, mentre els agents desallotjaven el públic, acordonaven la zona i clausuraven l’estació de metro més pròxima. Richard Jones, gerent d’un bar situat a les proximitats, va ser un dels evacuats. «He sentit diversos trets i m’he adonat que passava alguna cosa greu. Molta gent cridava. Hi havia policia que arribava de tot arreu i després han arribar els vehicles d’auxili. Jo mateix he rebut l’ordre de marxar». Alguns dels que es trobaven al pont en el moment de l’atac van optar per saltar al riu. Va ser el cas d’una d’una dona que va ser rescatada de les aigües amb vida, encara que greument ferida.

El Palau de Westminster va quedar tancat a pany i forrellat durant cinc hores, protegit per agents fortament armats. Ningú va poder entrar o sortir. Membres de la Cambra dels Lords i els Comuns van suspendre les sessions en marxa, a la vegada que rebien l’ordre de mantenir-se dins de les seves oficines. Amb ells també van quedar a l’espera de desallotjar el recinte periodistes i empleats. En el moment de l’atac, hi havia un grup d’escolars que feien una visita al recinte.

LLOC SIMBÒLIC

En el seu missatge a la nació May va subratllar que «el lloc on s’ha produït l’atac no és fortuït». Els fets, d’un estil molt similar a l’atemptat del 14 de juliol a Niça i de l’últim Nadal a Berlín, anava dirigit, segons May, contra «els valors que representa el nostre Parlament: democràcia, llibertat, drets humans, la llei» per això «va ser elegit com a objectiu pels que rebutgen aquests valors. Però vull deixar-ho clar, com hem fet abans: qualsevol intent de derrotar aquests valors amb violència i terror fracassaran. Demà el Parlament es reunirà amb normalitat».

La primera ministra es trobava en el moment de l’incident a la residència oficial de Downing Street, segons van aclarir els seus portaveus. May va celebrar entrada la nit una reunió amb el comitè d’emergència Cobra que reuneix els màxims responsables de la lluita antiterrorista i la seguretat nacional. El nivell d’alerta al Regne Unit, que es manté com a sever des de fa mesos, no canviarà. May també va parlar per telèfon amb el president nord-americà, Donald Trump, sobre l’atac, mentre rebia missatges de suport i repulsa pels fets de dirigents d’arreu del món.  

Notícies relacionades

Scotland Yard va fer una crida a la calma, però va demanar a la població que es mantingués alerta i que comuniqués qualsevol activitat que pogués semblar-los sospitosa. També va sol·licitar a tots els testimonis que tinguessin fotos o filmacions de l’atac que col·laboressin perquè la policia pugui examinar aquest material. Vídeos com el rodat per Radoslaw Sikorski, un professor d’Estudis Europeus, en què es podrien veure diverses persones ferides esteses a terra al pont de Westminster.  

L’alcalde de Londres, Sadiq Khan, va anunciar el desplegament «de policies addicionals armats i desarmats als nostres carrers». També ell va demanar calma. «Vull tranquil·litzar a tots els londinencs i a tots els nostres visitants, demanar-los que no s’alarmin. La nostra ciutat és una de les més segures del món. Londres és una gran ciutat i continuarem units davant aquells que busquen fer-nos mal i destruir la nostra forma de vida».