Sturgeon assegura que hi haurà referèndum d'independència a Escòcia si ho decideix el Parlament

"No volem enfonsar-nos en el navili del 'brexit'", afirma la ministra principal d'Escòcia

afp mr9qz

afp mr9qz / MICHAL WACHUCIK (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

«No volem enfonsar-nos en el navili del brexit». Entre ovacions dels seus militants, Nicola Sturgeon, la ministra principal d’Escòcia, va desafiar novament ahir la primera ministra britànica Theresa May: «Hi haurà un referèndum a Escòcia». «La decisió que prengui el Holyrood (el Parlament escocès) –va afegir– ha de prevaldre i prevaldrà».  Sturgeon va advertir que si el Govern britànic intenta impedir-ho, el Regne Unit es «fracturaria més enllà de qualsevol reparació possible» per, tot seguit, puntualitzar: «Si una majoria del Parlament escocès dona suport a aquesta iniciativa, la primera ministra ho ha de tenir clar. En aquest moment, un referèndum just, legal i acordat, amb un calendari que permeti als escocesos prendre una decisió informada, deixarà de ser només una proposta meva».

La ministra principal i líder del Partit Nacional Escocès (SNP) va tancar ahir a Aberdeen la conferència de primavera de la seva formació, encoratjant les bases a lluitar per la segona oportunitat per aconseguir la independència. «Som un partit nacional, amb una visió internacionalista», va assenyalar, denunciant la situació en què el Govern britànic ha deixat milions d’europeus que resideixen al Regne Unit. «Una Escòcia independent –va argumentar– garantirà els drets dels europeus que facin d’Escòcia la seva llar».

La intervenció de Sturgeon posa fi a una altra tensa i frenètica setmana en la vida política britànica. Dilluns, la ministra principal escocesa va parar a May «una emboscada», segons el diari The Times, reclamant un segon referèndum, a celebrar abans de la primavera del 2019. El seu anunci va enxampar per sorpresa el Govern britànic. El moment triat, poques hores abans que el Parlament de Westminster aprovés definitivament la llei per iniciar les negociacions de sortida de la Unió Europea (UE), va ser calculat per donar la màxima ressonància a l’anunci.

Dijous, May va deixar clar que rebutja els preparatius d’aquesta convocatòria fins que s’hagi firmat l’acord final en les negociacions entre el Regne Unit i Brussel·les. Només llavors, segons la primera ministra britànica, els votants escocesos tindran elements de judici per decidir. Amb aquests càlculs, el referèndum no podria tenir lloc fins al 2021, com a molt aviat. Sturgeon no ho veu així, però l’autorització de la consulta depèn de Westminster.

SONDEJOS POC FAVORABLES

Els sondejos mostren que la majoria dels escocesos no volen un altre referèndum sobre la independència abans que el brexit sigui una realitat. L’opció separatista tampoc compta de moment amb la majoria necessària. Segons una enquesta publicada aquesta setmana, únicament el 43% dels que han decidit com votarien, ho farien per la secessió. Un nou rebuig seria el final de la carrera política de Sturgeon, que malgrat l’actitud bèl·lica, podria sentir-se secretament alleujada amb el retard que mira d’imposar May.

Per guanyar la consulta, la líder escocesa necessita atraure europeistes d’altres formacions i retenir els afins a l’SNP que prefereixen el brexit. A aquests últims anaven dirigits els seus comentaris sobre el  «vergonyós desgavell» del Partit Laborista britànic i la perspectiva que els conservadors –una força política que segueix estant repudiada a Escòcia– es perpetuï en el poder –«potser fins al 2030», va dir–.

Però Sturgeon sap que les circumstàncies econòmiques són ara molt menys favorables que el 2014, quan es va celebrar la primera consulta. Des d’aleshores el preu del petroli s’ha desplomat. Escòcia, com apunta el Financial Times, té un dèficit fiscal que s’eleva a més del doble del que té tot el Regne Unit. «Un nou Estat tindria més difícil i car aconseguir préstecs, i el forçaria a decisions potencialment traumàtiques, en impostos i despesa», assenyala el diari.

Notícies relacionades

La independència –recorda– també suposaria barreres en el comerç amb la resta del Regne Unit, «que és un mercat per a Escòcia quatre vegades més important que tota la resta de la UE».

May va acusar l’SNP d’estar «obsessionat» amb la independència i de descuidar els serveis públics. El nivell de les escoles i la sanitat ha baixat. Però tot i que augmenten les crítiques a l’SNP,  Sturgeon segueix sent enormement popular. El 50% dels votants escocesos consultats en un sondeig de YouGov aquesta setmana jutjaven que ho està fent «molt bé», davant el 37% que considera el contrari. Surgeon mesurarà la temperatura dels votants després del seu anunci de referèndum en les eleccions locals del 4 de maig.