DEBAT SOBIRANISTA AL REGNE UNIT

May acusa els independentistes d'Escòcia d'utilitzar el 'brexit' com a pretext

El Govern britànic no vol comprometre's amb el calendari del referèndum abans de finalitzar les negociacions amb la UE

mbenach37707567 car27 cardiff  reino unido  17 03 2017   la primera ministra170317184944

mbenach37707567 car27 cardiff reino unido 17 03 2017 la primera ministra170317184944 / GEOFF CADDICK

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May no vol esbossar cap calendari per a un segon referèndum d’independència a Escòcia abans que finalitzin les negociacions del brexit. La primera ministra britànica va denunciar ahir la recerca «obsessiva» d’independència per part del Govern que dirigeix Nicola Sturgeon. «És clar que fer servir el brexit com a pretext per propulsar un segon referèndum d’independència ha sigut l’únic objectiu dels diputats de l’SNP (Partit Nacional Escocès) des del mes de juny passat», va declarar May en el marc de la conferència de primavera que els conservadors celebren a Gal·les. «Però això seria dolent per a Escòcia, dolent per al Regne Unit i dolent per a tots nosaltres», va afegir la primera ministra.

May no s’atreveix a rebutjar del tot la celebració de la consulta escocesa, perquè sap perfectament que podria ser contraproduent, però insisteix que la majoria dels ciutadans escocesos no la desitgen. «El fet que més votants escocesos recolzessin la permanència d’Escòcia al Regne Unit en el referèndum del 2014 que els que van recolzar la permanència a la UE el 2016, i que gairebé mig milió d’independentistes secundessin el brexit l’any passat, no sembla comptar gens», va assenyalar. Davant les difícils negociacions del brexit que s’acosten, May va demanar unitat per aconseguir un «acord adequat» que «només podem aconseguir si estem units, com un sol Regne Unit. Tots esforçant-nos per aconseguir el millor resultat».

Notícies relacionades

Per Sturgeon, el que està fent la primera ministra és «oposar-se al democràtic desig del Parlament escocès, i aquesta és una posició absolutament insostenible». La ministra principal assisteix a Aberdeen a la conferència de primavera de l’SNP. El número dos del partit, Angus Robertson, va acusar May d’arrogància. «No en tingueu cap dubte», va afirmar davant els delegats, «Escòcia tindrà el seu referèndum i els seus habitants podran triar. Ningú els negarà el dret a manifestar-se. El referèndum tindrà lloc a Escòcia i cap primer ministre del Regne Unit s’hauria d’atrevir a obstaculitzar el camí de la democràcia escocesa».

MINORIA

La consulta és arriscada per a Sturgeon, que ha d’atraure votants més enllà de la militància independentista si vol guanyar el referèndum, al qual s’oposen, per considerar-lo prematur, dos terços dels votants. A això s’hi ha d’afegir una minoria no menyspreable de proindependentistes que són contraris a la permanència a Europa. Es preveu que el Parlament autònom atorgui la setmana que ve a Sturgeon l’autorització per sol·licitar al Govern de Westminster la cessió de competències, de manera que el legislatiu d’Edimburg pugui convocar el referèndum.