La història de Mary

Una mare nigeriana rescatada per l'oenagé Proactiva Open Arms al mar no es vol fer càrrec del seu nadó al ser fruit d'una violació

El cas exemplifica el rosari de tortures i violacions que afronten al travessar l'Àfrica

 

 
jgblanco37678150 15 03 2017 mary  beb  en el barco de proactiva open arms la 170315122000
jgblanco37678193 15 03 2017 mary  beb  en el barco de proactiva open arms la 170315122107
jgblanco37678187 15 03 2017 mary  beb  en el barco de proactiva open arms la 170315122040

/

3
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Viatjaven totes dues, mare i filla, dilluns en una embarcació de goma amb 140 persones més a bord, davant de la costa de Líbia amb l'objectiu d'arribar a Europa pel sud d'Itàliacosta Líbia EuropasudItàlia. Suma i segueix en l'imparable flux d'embarcacions carregades d'immigrants que surten de la costa líbia pràcticament diàriament. Una altra. Suma i segueix, també, per a l'oenagé Proactiva Open Arms, present a la zona amb el seu vaixell 'Golfo Azzurro'

Mil i una històries han passat per la bodega i la coberta del pesquer, ara convertit en vaixell medicalitzat. Tantes com persones han sigut rescatades. Però potser la història de Mary, un nadó que encara portava el cordó umbilical penjant quan la van treure del mar, és una de les més impactants. Una història individual que exemplifica a la perfecció el drama que viuen milers d'immigrants que travessen part de l'Àfrica per arribar a la costa de Líbia, on, si tot va bé, podran embarcar. Són històries de vulneració de drets humans en els seus vessants més variats: abusos sexuals, tortures, i fins i tot, en els casos més extrems, mort. Les dones les pateixen amb especial duresa.

Entre els rescatats dilluns, doncs, una dona nigeriana de 25 anys amb un nadó a coll a qui encara no li havien tallat el cordó umbilical. Després de ser examinades per la metge de bord, constaten que totes dues tenen infecció; la mare, a l'endometri, i la nena, al cordó. És molt probable -assenyala el cap de la missió d'Open Arms, la 13a, Guillermo Cañardo- que la dona donés a llum a la platja líbia on s'embarcaria poc després.

REBUTJADA PER LA SEVA MARE

Però la sorpresa de la tripulació, ja bregada en mil batalles, es va produir al constatar que la mare repudiava el nadó. Ella mateixa l'ha batejat com a Mary, sense gaire interès i davant la insistència dels cooperants de la idoneïtat de posar-li un nom.

"No es vol explicar gaire però actua com una dona que ha patit abusos i aquest fill seria fruit d'una violació perquè el rebutja", explica la metge voluntàriaLeticia Lozano, que afegeix: "Les seves versions són molt contradictòries; primer ens va dir que la criatura no tenia pare i que no li volia posar cap nom; l'endemà ens va dir que sí". La doctora a bord explica que, durant els primers dos dies, la mare no volia saber res de la nena. No la tocava, ni l'acariciava. Ni tan sols la mirava. 

"La nena es va enganxar de seguida a mamar però ella la va apartar, no la volia, ni la tocava, l'hi posàvem nosaltres a sobre i ella la rebutjava amb els braços", afegeix la doctora en una connexió des del 'Golfo Azzuro'.

CANGURS ENTRE ELS TRIPULANTS

La jove nigeriana té ara una forta infecció a l'endometri, fruit de falta d'atenció durant el part, i es recupera amb antibiòtics a la sala medicalitzada del vaixell, la bodega que anteriorment emmagatzemava el peix del mar del Nord. La nena es troba bé. 

"Menja molt bé, està tranquil·la i fem torns entre la tripulació per atendre-la", explica Guillermo Cañardocap de missió, que detalla que l'alimenten amb biberons davant la negativa de la mare a donar-li el pit.

No obstant, després d'un dilluns i un dimarts nefastos, dimecres, la mare, ja més recuperada, ha començat a canviar lleugerament d'actitud respecte a la nena. "Les altres dones que hi ha a la infermeria han començat a cantar i a cuidar la nena i sembla que la mare està una mica més receptiva que els primers dies", explica Leticia Lozano.

L'arribada a Itàlia, concretament a Augusta, està prevista per dijous a primera hora del matí. La mare serà traslladada a l'hospital i amb ella la nena. 

El 'Golfo Azzurro', en la seva 13a missió, porta 333 persones rescatades a bord camí d'Itàlia que procedeixen de tres operacions diferents. L'equip de Proactiva Open Arms va socórrer en primer lloc l'embarcació pneumàtica amb 140 persones a bord on hi havia la dona i el nadó; en segon lloc, van fer un rescat juntament amb l'oenagé Jugend Rettet i el seu vaixell, 'Iuventa', i, per acabar, van rebre els immigrants rescatats pel vaixell 'Aquarius' -de les oenagés SOS Mediterranée i Metges sense Fronteres-.

Notícies relacionades

El pacte firmat entre Líbia i Itàlia, avalat posteriorment per la UE, pel qual el país nord-africà controlaria el flux migratori a canvi de prestacions econòmiques, es revela cada dia ineficaç. 

La ruta del Mediterrani central continua sent una ruta "perillosíssima", segons el terme utilitzat per l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR)."perillosíssima"Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) Durant el 2016, es va registrar el nombre de morts més elevat al Mediterrani: 5.022 persones. Una xifra oficial que, sense cap mena de dubtes, és molt més gran pels múltiples casos que queden per comptabilitzar i, per tant, fora de les estadístiques. Mor una de cada 40 persones que intenten travessar-lo.