LA SORTIDA DE LA UE

Escòcia complica la negociació del 'brexit' a May

"No és el moment de jugar amb la política", adverteix a Sturgeon la primera ministra britànica

May, en la Cámara de los Comunes.

May, en la Cámara de los Comunes. / AFP

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

«Nicola Sturgeon emergeix com una oponent clau contra el 'brexit' dur». Així valora 'Financial Times' el desafiament que la ministra principal d’Escòcia va llançar dilluns passat a Theresa May al reclamar un segon referèndum d’independència quan estan a punt de començar les negociacions per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Un desafiament que May va condemnar ahir mateix, aprofitant la seva compareixença a la Cambra dels comuns. «No és el moment de jugar amb la política i crear incertesa. És el moment d’unir el nostre país, fer honor al desig dels britànics i conformar per a ells una Gran Bretanya millor», va afirmar, sense mencionar expressament ni la consulta ni Sturgeon.

La 'premier britànica no rebutja la possibilitat d’aquesta segona consulta, però segons fonts del Govern no acceptarà el calendari de Sturgeon, que pretén celebrar-la abans de la primavera del 2019. La tàctica de May pot ser endarrerir-la fins al final de les negociacions del 'brexit'.

Notícies relacionades

Sturgeon, no obstant, entén que és el Parlament de Holy­rood el que «ha de determinar la data, el dret a votar i la pregunta». Per això sotmetrà a l’aprovació de la Cambra escocesa la seva proposta de referèndum la setmana que ve. És la cambra autonòmica la que ha de donar-li l’autorització per demanar el Parlament de Westminster el poder per convocar la consulta.

ACTIVACIÓ DEL 'BREXIT'

May, per la seva part, va explicar que tornarà a la Cambra dels comuns a finals d’aquest mes per anunciar la data exacta en què el Regne Unit activarà l’article 50 del Tractat de Lisboa i començarà el procés formal de sortida de la UE.