CONVULSIÓ POLÍTICA A COREA DEL SUD

L'expresidenta de Corea del Sud abandona la residència oficial després de la seva destitució

Park Geun-hye es dirigeix a la seva antiga casa envoltada d'una multitud

zentauroepp37644571 south korea s ousted leader park geun hye greets her support170312123729

zentauroepp37644571 south korea s ousted leader park geun hye greets her support170312123729 / KIM KYUNG-HOON

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L'expresidenta sud-coreana Park Geun-hye ha abandonat avui, diumenge, la residència presidencial de Seül dos dies després que el Tribunal Constitucional ratifiqués la seva destitució Tribunal Constitucional pel cas de corrupció de la 'Rasputina'. Park, que ha mantingut un silenci sepulcral i en cap moment ha volgut reconèixer el veredicte, ha deixat la Casa Blava dos dies després que divendres passat la màxima instància judicial del país l'apartés del poder.

La ja expresidenta, de 65 anys, ha tornat a la que va ser casa seva al sud de Seül des del 1990 fins al 2013, quan va guanyar les eleccions i es va convertir en la primera dona que arribava a la presidència d'Estat a Corea del Sud.

Centenars de simpatitzants de la política conservadora han anat als voltants de la nova residència amb banderes sud-coreanes i dels EUA mentre que un miler de policies han envoltat l'edifici per prevenir incidents, informa l'agència Yonhap.

Des que divendres passat es va anunciar el veredicte, els simpatitzants de Park, que consideren que la seva destitució és una farsa orquestrada per l'esquerra, han protagonitzat alguns episodis violents i xocs amb la policia, fet que ha causat la mort de tres homes a més de nombrosos ferits.

Al mateix temps des de divendres i durant tot el cap de setmana milers de persones van celebrar al centre de Seül la decisió de Tribunal Constitucional que va ratificar la decisió ja presa el desembre passat pel Parlament sud-coreà.

NOVES ELECCIONS

Els partits de l'oposició han demanat a Park que reconegui públicament el veredicte de la Justícia i ajudi amb això a pal·liar la divisió que viu el país entre els detractors i els defensors de la ja expresidenta.

Notícies relacionades

La sentència va establir que Park, de 65 anys, va vulnerar la Carta Magna al permetre a la seva amiga Choi Soon-sil, de 60 i coneguda com la "Rasputina", ficar-se en assumptes d'Estat i confabular-se amb ella per extorsionar fons a grans empreses, entre elles Samsung, la més gran del país.

Després de la destitució de la presidenta, Corea del Sud està obligada a celebrar eleccions presidencials en un termini inferior a 60 dies, període durant el qual l'ex primer ministre Hwang Kyo-ahn seguirà exercint com a president en funcions.