Militars dels EUA i Rússia ja planifiquen junts l'ofensiva contra l'Estat Islàmic a Síria

Reunió sense precedents dels caps de l'Estat Major dels exèrcits de les dues potències a Turquia

37561857 60

37561857 60 / DELIL SOULEIMAN (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Els Estats Units i Rússia s’han donat la mà aquesta setmana a Turquia. ¿El motiu? Entre altres: la guerra de Síria. El país eurasiàtic va reunir ahir els caps d’Estat Major dels exèrcits nord-americà, rus i turc, en una cimera tripartida sense precedents, segons un comunicat de les Forces Armades turques.

    

La trobada entre Joseph Dunford, Valery Gerasimov i Hulusi Akar, de la qual no hi va haver avís públic previ, va tenir lloc a la ciutat meridional turca d’Antalya, tradicional destí vacacional rus i seu habitual de conferències internacionals. El text publicat per l’Exèrcit de Turquia esmenta de manera concisa que entre els assumptes de seguretat que es van abordar figuraven l’Iraq i Síria.

    

L’agència de notícies AFP va detallar que el Ministeri rus de Defensa va confirmar la reunió en què estaven «programats assumptes de seguretat a Síria i l’Iraq». Fonts anònimes citades pel diari local 'Hürriyet' van indicar que la cimera va començar d’hora i es va allargar durant tot el dia.

IMMINENT ASSALT A RAQQA

Els temps per a la reunió no semblen escollits a l’atzar, ja que en aquests moments es debaten els detalls per començar una gran operació militar que permeti expulsar els gihadistes de l’Estat Islàmic (EI) de la que aquests consideren la seva capital, Raqqa, mentre una coalició internacional combat l’Estat Islàmic a la seva plaça forta a l’Iraq, Mossul.

  

 Per la seva part, el primer ministre turc, Binali Yildirim, va assegurar durant una roda de premsa celebrada a Ankara que els tres caps d’Estat Major van treballar per prevenir enfrontaments indesitjats en diferents parts de Síria. La falta de comunicació (o potser la mala fe de les parts) ha resultat en episodis com el que el mes passat va acabar amb la vida de tres soldats turcs al nord del país àrab, encara que potser el més sonat va ser l’enderrocament d’un avió rus a Síria per part de Turquia a l’envair aquest suposadament l’espai aeri del segon el novembre del 2015, un fet que va portar a la congelació d’unes relacions només represes recentment.

REUNIÓ D’ERDOGAN I PUTIN

De fet, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, es reunirà aquest divendres amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, a Rússia. A més a més de firmar diversos acords econòmics bilaterals, la presidència de Turquia ha emès un comunicat en què assenyala que els líders «intercanviaran opinions sobre assumptes regionals i internacionals, en particular sobre Síria».

    

A més a més, la presència nord-americana es va fer notar al nord de Síria aquest mateix dilluns, quan es van poder veure blindats amb la bandera de les barres i les estrelles patrullant a la localitat siriana de Manbij, situada al nord, arrabassada recentment a l’EI.

Notícies relacionades

  

La reunió entre els comandaments militars dels EUA i Rússia arriba en un moment especial, ja que l’arribada de Donald Trump a la presidència dels EUA ha obert un nou i polèmic capítol en les relacions entre Washington i Moscou.