POLÍTICA MIGRATÒRIA

Trump firma una versió remodelada del veto als musulmans

El nou text deixa els iraquians fora de la llista de nacionals que tenen vetada l'entrada als EUA

Donald Trump

Donald Trump / AP / IVAN SEKRETAREV

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La nova versió del controvertit veto de Donald Trump a l'entrada als Estats Units de refugiats i immigrants de països de majoria musulmanaveto de Donald Trump està firmada. Segons documents de la Casa Blanca a què han tingut accés diversos mitjans nord-americans, la nova ordre, revisada després que els tribunals paralitzessin l'original, manté la filosofia de la primera però inclou canvis. Entre els més destacats hi ha que els ciutadans de l'Iraq queden exclosos del veto per obtenir visats que almenys durant 90 dies segueix afectant els ciutadans de l'Iran, Síria, Líbia, el Iemen, Somàlia i el Sudan. I encara que es manté la suspensió de 120 dies a tot el programa de refugiats que va estipular l'ordre del 27 de gener, en la nova s'ha eliminat la suspensió indefinida d'aquest programa per als sirians que recollia l'original.

El veto original de Trump, en què l'accelerada preparació va motivar caos i problemes en la seva aplicació, va provocar aïrades protestes, denúncia internacional i més de dues dotzenes de demandes als tribunals. Un jutge federal de Seattle va paralitzar la seva aplicació el 3 de febrer, una decisió que més tard va ratificar un tribunal federal d'apel·lacions. Des d'aleshores la Casa Blanca ha estat treballant en consultes amb el Departament de Justícia, el d'Estat i el de Seguretat Nacional per preparar una ordre revisada i més ben preparada per suportar els reptes legals, un procés que s'ha allargat molt més del previst. Trump va anunciar per primera vegada una nova ordre per a la setmana que arrencava el 13 de febrer.

La nova ordre també aclareix part dels problemes de la inicial, que no va deixar clar si el veto també afectava els ciutadans dels països assenyalats que tinguessin residència legal als EUA (la 'green card') o els que tenien un visat en regla, circumstància que va afectar 60.000 d'aquestes persones amb documentació legal segons dades del mateix govern. La nova redacció aclareix que les restriccions només s'apliquen a futurs sol·licitants i no als que ja tenen la 'green card' o visat.

En els documents obtinguts per mitjans com la web especialitzada Just Security no hi ha menció específica de la protecció a minories religioses, com sí que apareixia a l'ordre original i que va contribuir a identificar el veto de Trump com un veto específicament dirigit a musulmans. 

L'EXCEPCIÓ DE L'IRAQ

Segons els documents obtinguts per aquesta web, l'Administració dona diversos arguments per treure l'Iraq de la llista de països vetats. “La pròxima relació cooperativa dels EUA i el govern democràticament elegit a l'Iraq, la forta presència diplomàtica dels EUA a l'Iraq, la significativa presència de tropes a l'Iraq i el compromís de l'Iraq de combatre l'Estat Islàmic justifiquen el tractament diferenciat”, diu un dels memoràndums.

Notícies relacionades

El document també parla de “negociacions” que han tingut lloc en l'últim mes entre els dos països per les quals el govern iraquià intensificarà la cooperació per realitzar l'escrutini dels sol·licitants de visat i s'explica que els ciutadans iraquians “seran sotmesos a escrutini addicional per determinar si tenen connexions amb l'EI o altres organitzacions terroristes”.

“TRANSPARÈNCIA”

Argumentant que busca “ser més transparent amb el poble nord-americà i implementar més efectivament polítiques i pràctiques que serveixen a l'interès nacional”, l'Administració també ha inclòs en la nova ordre un element que no estarà exempt de polèmica. Cada sis mesos el Departament de Seguretat Nacional farà pública informació sobre el nombre d'estrangers acusats i condemnats per “delictes relacionats amb el terrorisme” als EUA, així com dels deportats per activitats relacionades amb el terrorisme o per recolzar grups terroristes. També es facilitaran dades sobre casos de violència de gènere comesos per estrangers als EUA, amb menció específica als anomenats “assassinats d'honor”.