CONTROVÈRSIA ALS EUA

L'exdirector d'Intel·ligència dels EUA nega les presumptes escoltes a Trump

El director de l'FBI va demanar sense èxit al Departament de Justícia que desmentís les acusacions d'espionatge al magnat republicà, segons 'The New York Times'

 

  / REUTERS / KEVIN LAMARQUE

1
Es llegeix en minuts

James Clapper, exdirector d'Intel·ligència Nacional (DNI, en anglès) amb l'expresident Barack Obama, ha negat que sota el seu mandat es gravessin converses de l'ara president Donald Trump durant la campanya electoral del 2016, alhora que la Casa Blanca ha demanat al Congrés que investigui les al·legacions de Trump.

Segons ha publicat 'The New York Times' citant alts funcionaris, el mateix director de l'FBI, James Comey, va demanar aquest cap de setmana al Departament de Justícia que desmentís les acusacions de Trump contra el seu predecessor a la Casa Blanca, al considerar que eren falses i que havien de ser corregides, però el departament no li va fer cap cas.

L'exdirector del DNI, per la seva part, que va ocupar el càrrec entre el 2010 i el 2017, va desmentir aquest presumpte espionatge al programa 'Meet the press' de la NBC: "Des de l'aparell de seguretat nacional que coordinava com a DNI, no hi va haver aquesta activitat d'escoltes al president electe en aquell moment, com a candidat, o contra la seva campanya", va assegurar.

SENSE ORDRE JUDICIAL

Clapper va remarcar que si s'haguessin produït aquestes gravacions "certament" ho hauria sabut, i va assegurar que podia "negar" l'existència d'una ordre judicial sota la llei de vigilància d'intel·ligència estrangera que permetés a l'FBI intervenir les comunicacions a la Torre Trump a Nova York, seu de la campanya del magnat.

Notícies relacionades

Trump ha sol·licitat al Congrés que investigui les presumptes escoltes a les seves converses abans de les eleccions del 2016, en el marc del cas de les presumptes ingerències de Rússia, i determini si l'Executiu del seu antecessor va abusar dels seus poders.

Aquest dissabte, el mandatari va acusar Obama, sense oferir-ne proves, d'haver ordenat la gravació de les seves converses abans de les eleccions del novembre passat, cosa que Obama va rebutjar categòricament.