GUERRA A L'IRAQ

L'Exèrcit iraquià entra a l'aeroport de Mossul, en mans de l'Estat Islàmic

La presa d'aquestes instal·lacions és clau per poder continuar la gran ofensiva contra els barris de l'oest de la ciutat que encara controlen els gihadistes

zentauroepp37393560 popular mobilization forces  pmf  fires towards islamic stat170223102703

zentauroepp37393560 popular mobilization forces pmf fires towards islamic stat170223102703 / STRINGER

1
Es llegeix en minuts

Tropes de l'Exèrcit iraquià, recolzades amb avions, drons i helicòpters de combat, han llançat un atac a gran escala contra el principal aeroport de Mossul, porta d'entrada als barris de la part occidental d'aquesta ciutat, la segona més gran de l'Iraq, que estan en mans de l'Estat Islàmic des del mes de juliol del 2014.

Gran part de l'operació aèria la porten a terme aparells de la coalició internacional, que encapçalen els Estats Units. També hi ha carros blindats de les forces nord-americanes. El coronel John Dorrian, portaveu de la coalició, ha afirmat que soldats dels EUA "han intercanviat trets en diferents ocasions a prop de Mossul".

Les autoritats iraquianes han informat a més que l'ofensiva inclou la base militar de Ghazlani, veïna de l'aeroport. També han assegurat que ja controlen la part sud i oest de l'aeroport i que en aquestes zones ja han començat els treballs per desactivar els artefactes explosius plantats pels gihadistes.

CIVILS ATRAPATS

Notícies relacionades

La presa de l'aeroport permetrà accelerar l'assalt a la perifèria sud-oest de Mossul, en poder de l'EI. Segons els serveis d'intel·ligència nord-americans, al voltant de 2.000 combatents gihadistes estan atrinxerats és aquesta part de la ciutat. Quan va començar l'ofensiva, el 17 d'octubre, es va xifrar entre 5.000 i 7.000 els gihadistes.

Les organitzacions de drets humans i l'ONU han mostrat la seva preocupació pels més de 750.000 civils, la meitat menors, que estan atrapats a la ciutat. Les seves condicions de vida cada vegada són més precàries al no tenir cap tipus de contacte amb l'exterior. Segons fonts mèdiques i de veïns que han aconseguit sortir de Mossul, les persones més febles comencen a morir de malnutrició i per falta de medicaments.