DISPUTA ELECTORAL

L'Equador espera en suspens saber si s'ha de fer una segona volta en les presidencials

Lenin Moreno, el candidat de l'actual president Rafael Correa, està a centèsimes d'aconseguir els vots per proclamar-se vencedor dels comicis

zentauroepp37339662 qui07  quito  ecuador   17 02 2017   ciudadanos caminan fren170218170051

zentauroepp37339662 qui07 quito ecuador 17 02 2017 ciudadanos caminan fren170218170051 / Jose Jacome

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els equatorians esperen en suspens la definició de les eleccions de diumenge passat. Escrutats el 96% dels vots, el presidenciable per Aliança País, Lenín Moreno, està a gairebé 0,7 punts d'evitar un segon torn.“La possibilitat de guanyar en una sola volta està intacta. El CNE (Consell Nacional Electoral) no està per elucubrar amb tendències, sinó per declarar resultats finals”, va dir.

El seu contrincant, el banquer Guillermo Lasso, ja va instal·lar la idea de frau electoral i va demanar als seus simpatitzants estar vigilants davant la CNE. El president de l'organisme electoral, Juan Pablo Pozo, va insinuar que la tendència de la votació està “clarament establerta” i que el recompte de les actes que falten no hauria d'afectar els percentatges. Si això s'acaba comprovant en les pròximes hores, Moreno i Lasso s'hauran d'enfrontar el 2 d'abril per la presidència. L'oposició confia a reunir-se darrere del candidat de la força de centre dreta CREO i, d'aquesta manera, posar fi a l'orientació política que al llarg d'una dècada va imposar a l'Equador Rafael Correa.

Pozo va insistir, no obstant, que el CNE encara no pot proclamar l'existència d'una segona volta perquè ha d'esperar els resultats complets de tot el país. Fins que això no passi, a l'Equador es respirarà tensió política.

Lasso està convençut que Moreno no pot guanyar en primera volta i, si això passés, és perquè no s'ha escoltat la voluntat de la societat. El banquer ha guanyat al carrer i va demanar als habitants de Quito que cridessin ben fort “fora Correa”.

ELS MILITARS

Gabriela Rivadeneira, presidenta de l'Assemblea Nacional, va rebutjar els actes violents que va atribuir a sectors d'oposició, i va sol·licitar als candidats utilitzar “arguments”. El Consell de Generals de l'Exèrcit va demanar als equatorians que es respecti “sense cap condició ni pressió” el pronunciament electoral. “Les FFAA es permeten fer una crida als organismes competents de l'Estat a vetllar pel respecte estricte a la voluntat dels nostres mandants expressada a les urnes, ja que és deure sagrat de les institucions nacionals no desconèixer la voluntat ciutadana”. L'Exèrcit va dir que observarà “que la voluntat del poble es garanteixi al cent per cent”. I va exigir un “àgil i transparent escrutini electoral pel bé de la convivència pacífica”. Els analistes es van dividir en les seves interpretacions. Uns creuen que els uniformats van prendre partit per l'oposició. Altres intueixen el contrari.

Notícies relacionades

Moreno, mentrestant, ja es va preparar d'alguna manera per acceptar l'escrutini. “M'encanta escoltar la gent, incloure. Posar l'orella a terra”, va dir. Lasso va reptar el seu rival a tenir un debat per setmana. “Si hi ha una segona volta, jo dialogaré, no debatré. Entenc que ha vist moltíssims debats. És una forma de mentir a la gent… no és racional. Proposo diàleg”, va insistir Moreno.

EL CONGRÉS PER A L'OFICIALISME

De moment, Aliança País es perfila com la força dominant al Congrés: 67 dels 131 escons disponibles estaran en mans de l'actual oficialisme, però la xifra podria ser més gran. Al Parlament equatorià hi ha dos tipus de majories. La simple, que s'obté amb el vot favorable de la meitat més un dels assembleistes presents, i la majoria absoluta, amb el vot favorable de la meitat més un de tots els legisladors (menys 70). Aliança País estaria, com a mínim, a tres escons de garantir-se aquesta segona possibilitat, cosa que li permetria reformar i derogar lleis, arxivar projectes després d'un sol debat, aprovar tractats internacionals, acceptar la renúncia voluntària del president o sol·licitar la declaratòria de la seva incapacitat física o mental i presentar la sol·licitud per declarar abandonament d'aquest càrrec.