ELECCIONS AL PAÍS SUD-AMERICÀ

Els sondejos a l'Equador apunten a una segona volta

El candidat oficialista, Lenin Moreno, s'imposa al seu principal rival, Guillermo Lasso

1
Es llegeix en minuts
EFE / QUITO

El candidat oficialista a la Presidència de l'Equador, Lenin Moreno, va obtenir el 39,4 % dels vots en les eleccions celebrades aquest diumenge a l'Equador, segons una enquesta a peu d'urna difosa al tancament dels centres de votació. L'opositor Guillermo Lasso, de centre dreta, seria el segon candidat més votat, amb el 30,5 % dels sufragis, d'acord amb el sondeig, difós pel canal de televisió Teleamazonas. Per guanyar en primera volta es necessita aconseguir més del 50% dels vots o un mínim del 40 % i una diferència d'almenys deu punts percentuals amb el segon candidat més votat, però l'enquesta difosa pel canal de televisió té un marge d'error del 2,5 %, de manera que no és possible determinar si basant-s'hi hi hauria segona volta o no.

En tercer lloc en intenció de vot se situaria la socialcristiana Cynthia Viteri, amb el 15,5% i darrere seu els candidats Paco Moncayo (socialdemòcrata), amb el 6%; el populista Abdulá Dalo Bucaram, amb el 4,4%; l'independent Iván Espinel (2,6%); el també populista Patricio Zuquilanda (0,9%) i l'independent Washington Pesántez (0,8%).

Notícies relacionades

El candidat opositor Guillermo Lasso va afirmar que anirà a segona volta en les eleccions després de conèixer-se els sondejos, que el situen com el segon aspirant més votat a la Presidència. "Hi ha segona volta electoral a l'Equador", va dir Lasso, en una compareixença davant els seus seguidors a la ciutat de Guayaquil, acompanyat pel seu candidat a la vicepresidència, Andrés Páez. Lasso va dir que entre el 60 i el 62 % dels votants "han dit no al Govern" del moviment oficialista Aliança País (AP), i va fer una crida a la unitat a la resta dels candidats d'oposició, entre ells la socialcristiana Cynthia Viteri i els va invitar a "actuar amb responsabilitat".

Gairebé 13 milions d'equatorians van acudir a les urnes per elegir el pròxim president, els 137 legisladors de l'Assemblea nacional i cinc parlamentaris andins. El Consell Nacional Electoral (CNE) va destacar el nivell de vigilància i el grau de transparència del procés de votacions i el seu titular, Juan Pablo Pozo, va avaluar com a normal el procés de votacions i va remarcar que uns 300 observadors internacionals van vigilar les eleccions en tot el país. A dues hores per al tancament dels col·legis electorals, l'afluència de votants arribava al 69,58% del cens, segons Pozo.