OFENSIVA MILITAR

Les forces iraquianes comencen l'assalt terrestre de l'oest de Mossul

El primer ministre justifica l'ofensiva per la necessitat de "protegir els ciutadans de les zones alliberades"

iraq western mosul 02954-d8736

iraq western mosul 02954-d8736 / Khalid Mohammed (AP)

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Les forces de seguretat iraquianes han començat aquest diumenge l'assalt dels barris occidentals de la ciutat septentrional de Mossul, últim gran bastió del grup gihadista Estat Islàmic (EI) a l'Iraq. El primer ministre i cap de les Forces Armades iraquianes, Haidar al-Abadi, ha anunciat l'arrencada de la tercera fase de la batalla de Mossul per alliberar la ciutat del jou de l'EI. Els barris orientals van ser alliberats al gener. "Anunciem el començament d'una nova pàgina de l'operació Arribem Nínive per alliberar la part oest de la ciutat de Mossul de mans de les bandes, perquè les nostres forces protegeixin els ciutadans del terrorisme, perquè el nostre objectiu és alliberar l'home i després la terra", ha dit Al-Abadi a la televisió oficial.

En el seu discurs, el primer ministre Al-Abadi ha justificat l'ofensiva per la "necessitat de protegir els ciutadans de les zones alliberades", que en les últimes setmanes s'han queixat de la falta de serveis i de la proliferació de robatoris en vivendes abandonades i comerços. Així mateix, ha insistit que totes les institucions de l'Estat estan bolcades a "ajudar els desplaçats i proveir-los de serveis".

Notícies relacionades

Les agències humanitàries estan preparant ajuda i espai per a entre 250.000 i 400.000 civils que calculen que podrien fugir de l'urbs pels combats. Segons l'ONU, entre 750.000 i 800.000 civils viuen als districtes occidentals de la ciutat controlats pels gihadistes. "No sabem què passarà durant la campanya militar, però hem d'estar preparats per a tots els escenaris possibles. Desenes de milers de persones podrien sortir o ser forçades a sortir de la ciutat i centenars de milers es podrien quedar atrapades durant setmanes o mesos", va dir ahir la coordinadora humanitària de les Nacions Unides a l'Iraq, Lise Grande, en un comunicat.

Des de fa diversos dies, les forces iraquianes han insistit en la proximitat del començament de la tercera fase de la batalla de Mossul, després que l'Exèrcit aconseguís el gener passat expulsar l'EI dels barris de l'est de la ciutat, dividida en dos pel riu Tigris.