TENSIÓ DIPLOMÀTICA

EUA imposa sancions al número dos de Maduro per narcotràfic

El vicepresident de Veneçuela, Tareck Al-Aissami, està acusat de facilitar enviaments de drogues als Zetas

BOG600.- BOGOTÁ (COLOMBIA), 13/02/2017.- Fotografía del 31 de enero de 2017 del vicepresidente de Venezuela,Tareck El Aissami, durante un acto de Gobierno, en Caracas (Venezuela). El Gobierno de Estados Unidos impuso hoy, lunes 13 de febrero de 2017, sanciones económicas al vicepresidente de Venezuela, Tareck El Aissami, según informó el Departamento del Tesoro. EFE/ARCHIVO/ MIGUEL GUTIÉRREZ

BOG600.- BOGOTÁ (COLOMBIA), 13/02/2017.- Fotografía del 31 de enero de 2017 del vicepresidente de Venezuela,Tareck El Aissami, durante un acto de Gobierno, en Caracas (Venezuela). El Gobierno de Estados Unidos impuso hoy, lunes 13 de febrero de 2017, sanciones económicas al vicepresidente de Venezuela, Tareck El Aissami, según informó el Departamento del Tesoro. EFE/ARCHIVO/ MIGUEL GUTIÉRREZ / MIGUEL GUTIERREZ (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El Govern dels Estats Units ha imposat sancions econòmiques per narcotràfic al vicepresident de Veneçuela, Tareck al-Aissami, el càrrec més alt del Govern veneçolà sancionat mai pel país nord-americà.

Després d'una investigació "d'anys", el Departament del Tresor dels EUA ha determinat que Al-Aissami juga "un paper significatiu en el tràfic internacional de narcòtics", amb destins que inclouen Mèxic i els Estats Units.

El Departament també sanciona l'empresari Samark José López Bello, per ser el "testaferro" d'Al-Aissami i proporcionar "material, suport financer, béns i serveis" al narcotràfic, ha explicat avui un alt funcionari dels EUA en una trucada telefònica amb periodistes.

ENVIAMENTS DES DE VENEÇUELA A LOS ZETAS

Segons EUA, Al-Aissami "va facilitar l'enviament de narcòtics des de Veneçuela" i "va supervisar o va posseir parcialment enviaments de narcòtics de més de 1.000 quilograms des de Veneçuela en múltiples ocasions, incloent-hi alguns amb destí final a Mèxic i als Estats Units".

A més, Al-Aissami "va facilitar, va coordinar i va protegir altres traficants de narcòtics que operaven a Veneçuela", i "està vinculat a la coordinació de l'enviament de drogues al càrtel mexicà Los Zetas, així com a la protecció del 'capo' colombià Daniel Barrera i el traficant de drogues veneçolà Hermágoras González Polanco", tots tres inclosos en la llista del Tresor anteriorment.

Pel que fa a López Bello, el Tresor va bloquejar 13 empreses seves "que formen part d'una xarxa internacional que inclou les Illes Verges Britàniques, Panamà, el Regne Unit, els Estats Units i Veneçuela".

INVESTIGACIÓ D'ANYS

La imposició de les sancions a Al-Aissami "no és una reacció" al seu nomenament el gener passat com a vicepresident de Veneçuela, ha aclarit el funcionari del Tresor.

"És el resultat d'una investigació d'anys relacionada amb el narcotràfic", explica la font, que ha insistit a aclarir que aquestes sancions no són una represàlia diplomàtica contra el Govern de Veneçuela, sinó que es dirigeixen a dos individus "exclusivament" pels seus vincles amb el narcotràfic.

Notícies relacionades

"Això demostra que el poder i la influència no protegeixen els que s'involucren en aquestes activitats il·lícites", ha afirmat John Smith, director interí de l'Oficina per al Control d'Actius Estrangers (OFAC) del Departament.

Les sancions impliquen el bloqueig dels actius dels dos individus sota la jurisdicció nord-americana i que els ciutadans nord-americans no poden fer transaccions amb ells.