Nous temps a la Casa Blanca

Trump imposa el seu estil abrasiu en la política exterior

Defensa que "ha arribat l'hora de ser durs" i promet "arreglar" un món "en dificultats"

Washington pot imposar aquest divendres noves sancions a l'Iran per l'assaig de míssils

 

  / AFP / NICHOLAS KAMM

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Un diplomàtic europeu es va reunir fa poc amb membres de l’Administració de Donald Trump buscant vies de cooperació per intentar fer reviure el procés de pau del Pròxim Orient. El que va escoltar de Jason Greenblatt, l’advocat al qual el president dels Estats Units ha encarregat les seves negociacions internacionals, va ser la frase següent: «Som gent de negocis. No governarem aquest país amb finors diplomàtiques. El governarem com un negoci».

En aquesta declaració, revelada per 'The Washington Post', hi bateguen l’enfocament i la filosofia que Trump està mostrant en política exterior, un terreny al qual ha traslladat l’estil i els mètodes grandiloqüents i abrasius que va mostrar en  la seva anterior faceta com a empresari i estrella de la telerealitat. I encara que el mitjà varia i va des dels discursos fins als missatges a Twitter passant per les converses directes amb altres líders mundials, el missatge reiterat és el polèmic «Amèrica primer», que planteja no sols una tendència aïllacionista, sinó una aparent estratègia intencionada de confrontació i desdeny pel que el seu equip anomena les «finors» de la diplomàcia.

"ARREGLO COSES"

Serveixi com a exemple la intervenció que Trump va va fer ahir en un esmorzar anual religiós que se celebra a Washington. «El món està en dificultats però l’arreglarem ¿d’acord?», va dir. «Això és el que faig. Arreglo coses».

Les seves accions fins ara, però, han servit per provocar alerta mundial, i no sols pel to agressiu de les seves declaracions. Hi ha hagut mesures d’efectes concrets, com el veto imposat des de divendres passat a refugiats i immigrants de set països de majoria musulmana. I tant el seu assessor de seguretat nacional, Michael Flynn, com el mateix Trump han intensificat els tambors de guerra.

En una compareixença per sorpresa dimecres passat davant la premsa, minuts abans que es ratifiqués la confirmació de Rex Tillerson com a secretari d’Estat, Flynn va posar «oficialment en guàrdia» l’Iran per un assaig de míssils balístics. El missatge el va repetir Trump via Twitter dimecres i ahir, tot i que com Flynn, sense donar detalls de què representa aquesta declaració. I encara que Teheran va contestar mordaçment recordant que «no és el primer cop que una persona sense experiència ha amenaçat l’Iran», la tensió s’eleva i pot fer-ho més si, com ha anunciat en exclusiva Reuters, l’Administració imposa avui noves sancions, que segons les fonts de l’agència afectarien 25 entitats iranianes i no violarien l’acord a què es va arribar amb Teheran per frenar el seu programa nuclear militar.

L’enfocament de Trump no afecta només països amb els quals els EUA han mantingut històriques rivalitats, i la Casa Blanca i el mateix president es van passar la jornada d’ahir fent esforços per minimitzar informacions que detallen l’agressivitat que han traspuat converses amb importants aliats com Austràlia.

AUSTRÀLIA AL TELÈFON

Segons va publicar el 'Post', la trucada de dissabte entre Trump i el primer ministre Malcolm Turnbull va durar 35 minuts menys del previst i el mateix Trump la va definir com «la pitjor, de llarg» de les que aquell dia va mantenir amb altres líders mundials, incloent-hi Vladímir Putin. I la tensió va ser provocada per un acord que l’Administració Obama va firmar amb Austràlia per acollir un total de 1.250 refugiats (Trump insisteix a referir-s’hi com a «immigrants il·legals»). Trump va arribar fins i tot, segons el 'Post', a acusar Turnbull de buscar exportar «els pròxims terroristes de Boston».

Tant la Casa Blanca com l’oficina del primer ministre australià han volgut restar credibilitat a aquesta informació. Ahir, el portaveu de Trump, Sean Spicer, va assegurar que la conversa va ser «molt cordial» i va apuntar que amb el que està «increïblement decebut» el president és amb l’acord que va firmar l’anterior Administració.

Notícies relacionades

També la Casa Blanca i el Govern mexicà –la relació diplomàtica dels quals passa per un moment molt complicat– han assegurat que el comentari que Trump va fer per telèfon al seu homòleg mexicà, Enrique Peña Nieto, sobre un potencial enviament de tropes dels EUA al país veí va ser «en to lleuger».

Trump, però, ha redoblat la defensa d’aquest enfocament entre determinat i fanfarró que està guiant la seva política exterior. Ho va fer a l’esmorzar religiós, on va declarar: «És hora que siguem una mica durs. Virtualment totes les nacions del món s’aprofiten de nosaltres. No passarà més».