Insòlita reacció policial

El 'topless' no és inconstitucional a l'Argentina

Quatre patrulles policials van intentar impedir que quatre dones prenguessin sol sense la part de dalt del banyador

Organitzacions socials van convocar a un 'tetazo' per repudiar la intolerància

Vídeo de l’incident amb noies en ’topless’ en una ciutat argentina. / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Sis cotxes policials i gairebé 20 agents uniformats van irrompre al balneari de Necochea, uns 500 quilòmetres al sud de la ciutat de Buenos Aires, per impedir que quatre dones prenguessin sol sense sostenidors. “La llei és la llei”, va cridar un senyor, fora de si. “Tornarem”, va dir una d'elles, i els va titllar de feixistes. El jutge Mario Juliano ha dictaminat que el 'topless' no és una desobediència i que mostrar el cos com va venir al món tampoc transgredeix les normes constitucionals.

L'episodi va vorejar d'escàndol. L'associació Agitacions contra l'Assetjament al Carrer” va fer una crida a les dones argentines a participar en diferents ciutats del país d'un 'tetazo' contra els rampells ultramuntans de la policia amb la consigna: “L'única teta que molesta és la que no es pot comprar”. Dimarts que ve es farà la protesta principal a la capital argentina. “Que els prejudicis se'ls emporti el mar”, van convocar els seus organitzadors.

És el segon episodi en mesos que involucra les forces de seguretat. L'anterior va tenir lloc a la perifèria de Buenos Aires quan una mare va voler donar pit al seu fill en una plaça i un agent va intentar impedir-ho. El cas de Necochea ha cridat més l'atenció en un país on la televisió exhibeix dia i nit dones semidespullades.

Notícies relacionades

Els policies van entrar al balneari com si es tractés d'un operatiu rellevant. Els telèfons van començar a filmar una situació ridícula. Les imatges no van trigar a circular per les xarxes. Quan el jutge les va veure, va considerar desproporcionada l'actuació policial.

NORMA D'UN RÈGIM MILITAR

Segons els jutge Juliano, és imperatiu que la legislatura de la província analitzi la possibilitat de reformar el Codi de Faltes per arcaic, ja que té mig segle d'antiguitat i va ser sancionat pel règim militar més clerical que va tenir aquest país, el del general Juan Carlos Ongañía, especialment preocupat llavors pels “actes obscens” que afectessin la “decència pública”. Però, a més, el magistrat va sol·licitar a la policia de Buenos Aires que si es repetís la situació “procurin una intervenció que prioritzi la mediació, per garantir la llibertat d'expressió i l'exercici de drets, en un marc de pau i convivència que eviti les expressions violentes”.