NOUS TEMPS A LA CASA BLANCA

Els EUA posen en el punt de mira l'Iran

L'assessor de seguretat nacional de Trump llança una seriosa advertència al règim de Teheran després del seu assaig balístic

FILE- In this Nov. 17, 2016, file photo, retired Lt. Gen Michael Flynn gestures as he arrives with his son Michael G. Flynn, left, at Trump Tower in New York. Michael G. Flynn tweeted about the false idea that prompted a shooting at a Washington, D.C., pizza parlor. Vice President-elect Mike Pence acknowledged Tuesday, Dec. 6, that the younger Flynn was helping his father with scheduling and administrative items during the presidential transition but told CNN that’s no longer the case. (AP Photo/Carolyn Kaster, File)

FILE- In this Nov. 17, 2016, file photo, retired Lt. Gen Michael Flynn gestures as he arrives with his son Michael G. Flynn, left, at Trump Tower in New York. Michael G. Flynn tweeted about the false idea that prompted a shooting at a Washington, D.C., pizza parlor. Vice President-elect Mike Pence acknowledged Tuesday, Dec. 6, that the younger Flynn was helping his father with scheduling and administrative items during the presidential transition but told CNN that’s no longer the case. (AP Photo/Carolyn Kaster, File) / Carolyn Kaster (AP)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Amb un to molt més bel·ligerant que el que ha imperat els últims vuit anys, l’Administració de Donald Trump ha llançat la seva primera advertència a l’Iran per l’assaig amb un míssil balístic que va portar a terme el cap de setmana passat. En una compareixença des de la Casa Blanca, l’assessor de seguretat nacional del president, Michael Flynn, va condemnar ahir les accions del Govern iranià i va dir que Teheran «ara se sent encoratjat» pel rebuig de l’Administració Obama a respondre a les seves «accions malignes». Les seves paraules es poden interpretar com una amenaça velada, encara que Flynn no va especificar quines mesures es poden estar estudiant. «De moment, estem posant oficialment sobre avís l’Iran».

El comunicat condemna la prova balística de diumenge, que segons Flynn va violar la resolució que l’ONU va aprovar l’any 2015 per prohibir a Teheran les proves amb armament capaç de transportar caps nuclears, però també les accions dels seus aliats hutis al Iemen, a ls quals va acusar d’atacar vaixells saudites i emiratins al golf Pèrsic. «Amb aquestes i altres activitats similars, l’Iran continua amenaçant els amics i aliats dels Estats Units a la regió», ha dit el successor de Susan Rice en el càrrec d’assessor de seguretat nacional. Aquesta setmana Israel va demanar al seu aliat que s’assegurés que el desafiament «no queda sense resposta».

«UN ACORD MOLT DOLENT» / En la passada campanya electoral, Trump va descriure l’acord nuclear amb l’Iran per reduir les seves capacitats nuclears durant una dècada a canvi de l’aixecament de les sancions internacionals que pesaven sobre el país com un «acord molt dolent». Però mai va arribar a deixar clar què en volia fer. Algunes vegades va prometre que el desmantellaria, però ens altres ocasions va parlar de renegociar-lo per extreure’n més concessions.

El que sí que és clar és que diversos assessors seus estan obsessionats amb l’Iran, país que consideren la gran bèstia negra dels Estats Units, per sobre de Rússia o Corea del Nord. Al nou secretari de Defensa, James Mattis, Obama el va reemplaçar al capdavant del Comando Central d’Exèrcit per la seva insistència a atacar l’Iran o, com a mínim, endurir la postura respecte de l’acord nuclear i les maniobres de la gran potència xiïta al Pròxim Orient. En el cas de Flynn, un home procliu a les teories conspiratòries, The New York Times va publicar que havia arribat a la conclusió que l’Iran va desenvolupar un paper en l’atac contra la legació nord-americana a Bengasi (Líbia), una tesi que ningú més sembla compartir.

Notícies relacionades

El nou secretari d’Estat, Rex Tillerson, finalment confirmat ahir pel Senat amb 56 vots a favor i 43 en contra (només quatre demòcrates li van donar suport), va dir que el seu govern «reexaminarà» l’acord nuclear. A l’exconseller delegat de la petrolera Exxon-Mobile l’espera un desafiament majúscul, atesos els plans explosius amb que estudia el seu cap. A més a més de traslladar a Jerusalem l’ambaixada nord-americana a Israel, una mesura a la qual s’han resistit els últims presidents dels Estats Units malgrat que ho va aprovar al seu dia el Congrés, també es pot estar plantejant qualificar d’organització terrorista els Germans Musulmans, el moviment islamista més estès al món.

L’Iran va negar que l’assaig balístic violés la resolució de l’ONU i, en to desafiador, va dir que no permetrà que cap país s’immisceixi en els seus assumptes. La tensió amb Washington cotitza a l’alça des que Trump inclogués l’Iran en el veto de set països de majoria musulmana.