La mort a Lesbos de tres refugiats en set dies fa saltar les alarmes a Grècia

Informes preliminars apunten que almenys dues de les morts es van produir per inhalació de monòxid de carboni de les estufes dintre de les tendes

FILE PHOTO - Refugees and migrants line up for food distribution at the Moria migrant camp on the island of Lesbos, Greece October 6, 2016.   REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

FILE PHOTO - Refugees and migrants line up for food distribution at the Moria migrant camp on the island of Lesbos, Greece October 6, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo / ALKIS KONSTANTINIDIS (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

El fred se segueix cobrant víctimes entre els refugiats allotjats en campaments grecs sense les condicions necessàries per afrontar les baixes temperatures de l'hivern. En l'última setmana, tres homes han mort al centre de detenció de Moria, a l'illa grega de Lesbos, i almenys dos d'ells presentaven malalties relacionades amb el fred.

El ministre hel·lè de Migració, Iiannis Mouzalas, ha demanat “investigar ràpidament les causes de les morts a Moria i actuar per fer la situació més manejable”. El mateix Mouzalas va assegurar fa diverses setmanes que els campaments de refugiats del país estaven preparats per enfrontar-se a l'hivern, encara que aviat es va descobrir el contrari, amb l'evacuació d'almenys un campament sepultat per la neu al Mont Olimp a principis d'any.

Mouzalas ha al·legat que l'oposició de la població local i el descens de personal a l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (Acnur) dificulta la solució del problema.

DESENES DE REUBICATS

En les últimes hores, s'han reubicat des de Moria cap al centre de règim obert de Kara Tepe (gestionat per la municipalitat de Lesbos, no com Moria, que depèn del Govern) desenes de persones pertanyents a diverses famílies, per alleugerir el centre de detenció. "Havíem fet aquest tipus de trasllats anteriorment i de manera constant, però veient que els responsables dels preparatius per a l'hivern a Moria no havien acabat la seva labor, hem incrementat aquests trasllats per suplir el buit", indica a aquest diari el portaveu de l'Acnur a Lesbos, Roland Schoenbauer. Aquesta última mudança s'ha produït després de la mort de tres refugiats i l'hospitalització d'urgència d'un altre, encara que ja està fora de perill.

Aquest dilluns va morir un jove pakistanès d'uns 20 anys, mentre que el dia 28 va morir un ciutadà sirià de 46 anys i, el 24 de gener, un egipci de 22. En el cas d'aquest últim, els seus òrgans van ser enviats a Atenes per realitzar una anàlisi més detallada que permeti determinar les causes de la mort, segons voluntaris que treballen sobre el terreny.

INTOXICACIÓ PER FUM

Quant al sirià i el pakistanès, les informacions mèdiques preliminars apunten que les morts es van deure a una intoxicació per inhalació de monòxid de carboni desprès per les precàries estufes enceses dintre de les tendes on s'allotjaven per escalfar-se a causa del fred de l'hivern. Segons l'agència de notícies estatal ANA-MPA, “s'ha sol·licitat una prova toxicològica i histològica per examinar la possibilitat d'enverinament per fum o altres gasos”.

“Tres morts en menys de dues setmanes és indignant. Forçar milers de persones a lluitar per sobreviure a la intempèrie sense calefacció ni allotjament adequat no és una opció. És hora que les autoritats gregues i els líders europeus deixin de protegir l'acord UE-Turquia a costa de les vides de gent”, ha asseverat la cap de missió de Metges sense Fronteres a Grècia, Emilie Rouvroy.

DRÀSTICA REDUCCIÓ

Notícies relacionades

Encara que el citat acord ha aconseguit reduir dràsticament els fluxos migratoris entre Turquia i Grècia, aquests estan lluny de desaparèixer. Les últimes xifres aportades per les autoritats gregues assenyalen que 30 refugiats més van arribar a Lesbos entre el 30 i el 31 de gener (120 en total a totes les illes de l'Egeu) i que la citada illa acumula 4.905 migrants al seu territori, molt per sobre de la capacitat oficial, xifrada en 3.500.

El país hel·lè té 62.401 refugiats i migrants retinguts dins les seves fronteres, molts d'ells esperant des de fa mesos una resposta a les seves sol·licituds d'asil. Mentrestant, més persones arriben a Grècia. Segons l'Organització Internacional per a la Migració, 1.191 refugiats van arribar a Grècia fins al 29 de gener i 1 d'ells va morir en la travessa del mar Egeu. La xifra total de morts al Mediterrani des de començament del 2017 és de 253 morts, la majoria d'ells ofegats entre Líbia i Itàlia.