Escòcia i Gal·les entreguen plans a May per accedir al mercat únic després del 'brexit'

Els representants dels governs autònoms han reiterat que volen tenir un paper més important en la sortida del Regne Unit de la UE

zentauroepp37110727 cdf108 cardiff  reino unido  30 01 2017   la primera ministr170130215434

zentauroepp37110727 cdf108 cardiff reino unido 30 01 2017 la primera ministr170130215434 / GEOFF CADDICK pool

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els governs de Gal·les i Escòcia van presentar ahir a la primera ministra britànica, Theresa May, els seus respectius plans perquè les dues regions, una vegada consumat el brexit, puguin seguir tenint accés al mercat únic per mitjà d’acords especials amb Brussel·les. May es va reunir a Cardiff amb els responsables dels executius de Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord. Els tres dirigents autonòmics van tornar a reclamar un paper més fort dels seus respectius governs en les negociacions per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

«El temps s’acaba ràpidament», va declarar la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon. «Aquesta trobada té lloc en un moment crucial, amb el compte enrere en marxa i l’activació de l’article 50 cada vegada més pròxima, i de moment no hi ha cap senyal que el Govern britànic estigui prenent-se seriosament la posició d’Escòcia». Sturgeon està amenaçant amb la celebració d’un nou referèndum d’independència si el Regne Unit abandona la UE, però d’acord amb el sondeig publicat pel 'Sunday Times' la majoria dels escocesos (51%) no volen una segona consulta en els pròxims anys.

ELECCIONS A LA VISTA

l ministre principal gal·lès, Carwyn Jones, va ser més suau en les crítiques a May. Si bé les posicions amb Londres «no són idèntiques, sí que són reconciliables», va assenyalar. May va prometre «intensificar els treballs» per estudiar les propostes. Irlanda del Nord, sense Govern i amb unes eleccions previstes per al 2 de març, va estar representada per la fins ara ministra principal i líder del Partit Democràtic Unionista, Arlene Foster, així com per la nova líder del Sinn Féin a Irlanda del Nord, Michelle O’Neill.

Notícies relacionades

May es va desplaçar després a Dublín, on es va reunir amb el primer ministre Enda Kenny. Irlanda tem perdre poder comercial amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. «Una relació en aquest sentit, sense friccions, va en el millor interès dels dos països», va afirmar Kenny.

La frontera entre el nord i el sud de l’illa també és motiu de preocupació per l’impacte que podria tenir en el procés de pau i reconciliació. May va afirmar que es mantindrà la lliure circulació de béns i de persones entre el nord i sud de l’illa d’Irlanda que està garantit per l’anomenada Àrea de Circulació Comuna (CTA).