TOPADA DIPLOMÀTICA

Holanda respon a la llei contra l'avortament de Trump

Els Països Baixos preparen la creació d'un fons internacional per defensar els drets sexuals i reproductius de les dones

La Casa Blanca prohibeix per decret que les organitzacions subvencionades per Washington recolzin la llibertat a l'avortament

trumpweb

trumpweb

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un conservador a la Casa Blanca és sinònim de mà dura contra l'avortament. Mentre gran part d'Europa mira amb escepticisme el nou executiu del president Donald Trump, els Països Baixos han decidit respondre a les intencions prohibitives dels Estats Units. Així, la ministra holandesa de Comerç Internacional i Cooperació al Desenvolupament, Lilianne Ploumen, va assegurar que el govern treballaria en la creació d'un fons internacional per ajudar les dones a “seguir tenint el control dels seus propis cossos”.

Tot i que encara no s'han concretat més detalls, la contraproposta holandesa es dirigeix als governs, empreses i organitzacions no governamentals de tot el món a qui demana “ajuda” per cooperar, impulsar i promoure la llibertat a un avortament lliure i sense riscos. D'aquesta manera, els Països Baixos responen críticament a la decisió del president Trump de prohibir a les organitzacions que reben ajudes del govern nord-americà invertir part dels seus fons a proveir serveis d'avortament o consells sobre el tema a l'estranger. El decret també restringeix que això es faci fins i tot amb diners no subvencionats per Washington.

Ploumen ha lamentat aquesta decisió assegurant que en lloc de reduir el nombre d'avortaments desembocarà en “un augment de les pràctiques irresponsables i de la mort de dones”, una opinió compartida per Planned Parenthood, l'organització federal nord-americana que sota el mandat de Barack Obama ha ofert atenció mèdica a les dones que no poden permetre-s'ho i que ara està amenaçada per l'arribada de l'ultraconservadorisme religiós a la Casa Blanca.

“MÉS DONES VÍCTIMES”

D'aquesta manera el govern holandès s'alça en veu crítica contra el trumpisme a Europa i en defensora dels drets sexuals i reproductius de les dones a falta de menys de dos mesos perquè se celebrin unes eleccions generals en què la majoria d'enquestes donen el populista i islamòfob Partit per la Llibertat (PVV) de Geert Wilders com a vencedor. Així, el missatge llançat per l'actual executiu, format per la coalició entre conservadors i socialdemòcrates, té una doble lectura.

Notícies relacionades

Aquesta mesura prohibitiva contra l'avortament no és una novetat als Estats Units. Impulsada el 1985 per Ronald Reagan tots els presidents republicans han implantat aquesta mesura, coneguda com a Política de Ciutat de Mèxic mentre que els demòcrates l'han revocat durant els primers dies del seu govern. Segons va apuntar el no menys controvertit portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, el nou decret “finalitzarà l'ús de dòlars dels nord-americans per finançar avortaments a l'estranger”.

La mesura de Trump acontenta així els sectors més recalcitrants del partit republicà però arriba pocs dies després de la massiva manifestació de la Marxa de les Dones, en què el dret a l'avortament lliure va ser una de les principals proclames. En el passat Trump s'havia declarat partidari del dret a l'avortament però durant la campanya va virar cap a conservadorisme religiós de les seves bases i fins i tot va arribar a suggerir que s'hauria de castigar les dones que avortessin. Així, el magnat immobiliari inaugura un nou capítol en el seu ja polèmic tracte a les dones.