Trump insisteix en el frau electoral i promet una investigació per aclarir-ho

El president dels EUA va repetir aquesta setmana que milions de persones van votar il·legalment

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’assumpte es donava pràcticament per tancat fins que Donald Trump va utilitzar una reunió amb els líders demòcrates i republicans del Congrés dilluns passat per tornar a llepar-se la ferida que més li cou des del 8 de novembre. El nou president va dir als congressistes que hauria guanyat també el vot popular si no arriba a ser perquè «entre tres i cinc milions» de persones van votar il·legalment en les passades eleccions, un frau massiu del qual parla des d’abans fins i tot que el país anés a les urnes, malgrat no haver presentat mai ni una sola prova. No hi ha res que sostingui aquesta teoria conspiratòria que va néixer a les xarxes socials, però el magnat gastarà fons públics per investigar-ho, va anunciar.

«Demanaré una gran investigació sobre el frau electoral», va tuitejar dimarts. «Incloent-hi aquells que es van registrar a dos estats, aquells que són il·legals i que fins i tot són morts (des de fa molt de temps) i es van registrar per votar». Trump va guanyar les eleccions gràcies a l’arcaic sistema electoral nord-americà, que no sempre honra la voluntat de la majoria. Es va imposar al col·legi electoral, en què va guanyar 33 dels 50 estats del país, però va obtenir en total 2,8 milions de sufragis menys que Hillary Clinton. Alguns demòcrates i part de l’opinió pública han qüestionat la legitimitat de la seva victòria, i Donald Trump no s’ho pot treure del cap. La seva rival va saber perdre, però ell en canvi no ha sabut guanyar.

Ni tan sols els advocats de la seva campanya recolzen la tesi del frau massiu. «Totes les proves disponibles suggereixen que les eleccions del 2016 no van estar tacades pel frau i els errors», van declarar davant els tribunals després d’intentar torpedinar els intents de la candidata del Partit Verd de recomptar els vots a tres estats.

FRAU

Notícies relacionades

L’organització que representa molts dels presidents de les meses electorals tampoc compra les insinuacions del president. «No som conscients que hi hagi res que recolzi les al·legacions de frau massiu del president Trump», va dir recentment l’Associació Nacional de Secretaris d’Estat.

Potser el més irònic de tot plegat és que l’estrateg cap de Trump a la Casa Blanca, Stephen Bannon, es va registrar a dos estats abans de votar, un dels escenaris descrits pel president com a potencialment fraudulents.