¿Què és la misteriosa figura del 'supervivent designat' en la presa de possessió?

Un membre de l'equip d'Obama és portat a un lloc secret i blindat per si tots els membres del govern entrant i del sortint morissin en un atac

36948147 60

36948147 60 / ROBYN BECK (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Unes hores abans que Donald Trump juri el seu càrrec com a president dels EUA, els membres del servei secret nord-americà hauran portat a un lloc secret un individu. No es facilita mai la seva identitat i el tindran fortament protegit.

És el 'supervivent designat', una persona designada pel president sortint, en aquest cas Barack Obama, i a la qual es manté lluny de l'acte de presa de possessió. La raó és que, en el cas que es produís un atac durant la cerimònia en què morissin tant els nous president i vicepresident com els seus antecessors, així com els senadors i congressistes, de manera que quedés liquidada la línia de successió, aquesta persona seria automàticament designada president.

Notícies relacionades

Aquest mecanisme, poc conegut, garanteix que no es produeixi un buit de poder als EUA. El supervivent designat sol ser sempre un alt funcionari de l'equip entrant. 

En aquesta ocasió, però, aquesta figura ha desencadenat una agra polèmica. La raó ha sigut que la CNN en va preparar un reportatge que en antena anava acompanyat per la següent etiqueta: "Un desastre pot portar al Despatx Oval un membre del gabinet d'Obama". Aquesta retolació va ser interpretada pels seguidors de Trump com una incitació a la violència. Alguns fins i tot han acusat la CNN d'"organització terrorista".