EL GIHADISME A EUROPA

L'autor de l'atemptat de Berlín era consumidor de cocaïna i èxtasi

Anis Amri hauria pogut perpetrat l'atac sota els efectes de la droga, segons la investigació

El jove tunisià, fitxat per vincles amb l'Estat Islàmic, va viatjar a França, Holanda, Itàlia, Bèlgica i Suïssa abans i després de l'atemptat

mbenach36755625 files  this file photo taken on december 20  2016 shows fore170116104343

mbenach36755625 files this file photo taken on december 20 2016 shows fore170116104343 / ODD ANDERSEN

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Qui era Anis Amri? A poc a poc Alemanya va destapant més dades sobre el presumpte autor de l'atemptat terrorista de Berlín que el 19 de desembre va causar 12 morts i fins a 48 ferits a l'estavellar intencionadament un camió contra el concorregut mercat nadalenc de Breitscheidplatz. Segons va avançar diumenge a la nit l'informe citat pel diari ‘Die Welt', aquest jove tunisià de 24 anys era consumidor habitual de cocaïna i èxtasi, cosa que fa pensar a les autoritats que hauria pogut estar sota els efectes d'alguna droga en el moment de l'atac.

Malgrat que aquesta hipòtesi encara és investigada, a aquestes informacions s'hi suma que Amri ja tenia un registre de delictes de drogues quan encara vivia a la seva Tunísia natal i que a Berlín, on va residir durant uns mesos, era conegut per guanyar diners treballant com a traficant i venent aquesta mena de de substàncies al parc de Görlitzer.

Segons aquest últim informe de la investigació, a l'àmplia llista de països on va estar el jove tunisià s'hi suma ara Bèlgica, on hi ha un dels entorns salafistes més forts d'Europa i on va viatjar mesos abans de la massacre. Les seves connexions allà encara no són clares. ‘Die Welt’ també apunta que encara que la prioritat de la investigació és destapar els contactes gihadistes d'Amri, de moment no s'han obtingut resultats, ja que només es van trobar dos contactes guardats al seu telèfon mòbil. Es creu que devia tenir bons contactes a Europa i especialment a Itàlia.

FUGIDA PER MIG EUROPA

Les autoritats alemanyes segueixen sense aclarir tots els detalls dels fets i el llarg recorregut pel continent que va fer Amri, fitxat per la policia pels seus vincles amb el grup autoproclamat Estat Islàmic (ISIS, en anglès), abans i després de perpetrar l'atemptat. El 7 de gener la Fiscalia de Suïssa va obrir una investigació per esbrinar si, com va avançar la ràdio alemanya ZDF, Amri hauria visitat aquesta tranquil·la república transalpina abans de l'atemptat per adquirir la pistola que va utilitzar per segrestar el camió i més tard per fugir.

Després de perpetrar l'atac, Amri va iniciar un esperpèntic periple de fugida. El 21 de desembre, dos dies després de l'atac, una càmera de seguretat el va captar a Nijmegen, localitat holandesa a prop de la frontera alemanya. El mateix dia va arribar a Amsterdam i va agafar un tren que el va portar al nord de Brussel·les, a Bèlgica. L'endemà va agafar un altre tren cap al sud de França, amb parades a Lió i Chambéry, i posteriorment va arribar a Torí, al nord d'Itàlia. El dia 23 va arribar a Milà, on va ser abatut per dos policies locals després que Amri obrís foc en un control rutinari. Tot aquest viatge el va fer amb una arma i aparentment ferit.

ERRORS EN EL SISTEMA

Notícies relacionades

¿Com va poder passar que un home fitxat per la policia i investigat pels seus vincles terroristes campés al seu aire? Aquesta és la pregunta que Alemanya es repeteix insistentment després de saber que les autoritats nacionals coneixien la connexió entre Amri i l'Estat Islàmic i que era vigilat per les forces de seguretat des de finals del 2015. Aquest cap de setmana el ministre de Justícia, Heiko Maas, va ser la primera autoritat federal a admetre errors i va assegurar que s'està treballant en un informe per aclarir els fets.

L'atemptat de Berlín va escenificar alguns dels greus problemes del sistema de seguretat i d'acollida alemany. Amri va estar registrat en refugis del país amb fins a 14 identitats diferents i va evitar ser deportat malgrat la voluntat de les autoritats. L'Executiu d'Angela Merkel ja ha respost amb mesures perquè hi hagi més comunicació entre els estats alemanys i perquè s'endureixi el tracte als refugiats, entre els quals es va infiltrar Amri i que el van denunciar fa mesos al conèixer la seva radicalització. Malgrat tot, això no ha evitat les crítiques i que avui només el 36% dels ciutadans confiïn en els seus serveis d'intel·ligència.