pena capital

Condemnat a mort l'autor de la matança racista a l'església de Charleston

Un tribunal federal ha considerat, per unanimitat, que l'assassí no s'ha penedit i que té fortes conviccions racistes

1
Es llegeix en minuts

Dylann Roof, el noi de 22 anys que va assassinar per motius racistes nou persones dins d'una església a Charleston (Carolina del Sud), ha sigut condemnat a la pena de mort per un jurat federal.

Roof, que va cometre la matança el juny del 2015, no ha donat mostres de penediment. "Encara sento que havia de fer-ho", ha dit en la seva declaració final durant el judici. El jove ha escoltat el veredicte sense demostrar cap mena de reacció o emoció.

CONDEMNA UNÀNIME

Els dotze membres del jurat l'han condemnat per unanimitat i han acceptat totes les circumstàncies agreujants, com la premeditació i l'absència de penediment. El jurat no ha entrevist cap atenuant que pogués rebaixar la pena.

Durant el temps que ha durat el judici, el jove s'ha mostrat convençut de la superioritat de la raça blanca per sobre de les altres. Roof no ha perdut l'oportunitat de llançar provocacions explícites al tribunal, duent roba amb símbols racistes en algunes audiències.

L'advocat de Roof, M. Bruck, ha intentat buscar una línia de defensa que demostrés que el seu client tenia problemes mentals. “És un jove presoner dels seus deliris”, ha dit Bruck.

Però l'autor d'aquesta matança que va consternar l'opinió pública nord-americana, s'ha entestat a desmuntar l'estratègia de defensa del seu advocat en cada oportunitat que ha tingut de manifestar-se durant el judici. “Ho vaig haver de fer i segueixo creient que vaig fer el correcte, el que havia de fer”, ha declarat Roof en el seu al·legat final.

Per demostrar el caràcter de l'acusat i la total absència de penediment, la fiscalia ha presentat durant el judici, una carta escrita per Roof a la presó: “No he vessat ni una única llàgrima pels innocents que vaig matar”, ha escrit.

MATANÇA RACISTA

Roof va obrir foc dins una església Metodista, el 17 de juny del 2015, durant una sessió d'estudis bíblics. L'església elegida acull una de les comunitats afroamericanes més antigues i emblemàtiques dels EUA, amb un reconegut paper històric en la lluita contra l'esclavitud i pels drets dels negres.

La pistola usada en la matança va ser un regal d'aniversari fet per la seva família. Amb aquesta arma, Roof va disparar 77 trets dins de l'església i va perdonar la vida a una única persona, a qui va demanar que expliqués a tothom el que havia passat a dins.

CONDEMNA FEDERAL

Notícies relacionades

La condemna a mort ha sigut imposada per un tribunal federal. L'estat de Carolina del Sud també jutjarà Roof a principis del 2017, quan també podrà ser condemnat a la pena capital.

Si un únic membre del jurat, compost per deu dones i dos homes, hagués votat en contra de la pena capital, Roof hauria sigut condemnat a cadena perpètua i no a mort.