RELLEU A LA CASA BLANCA

Obama torna a Chicago

El president dels EUA s'acomiada de la seva presidència amb un últim discurs que pronunciarà des de la seva ciutat adoptiva

undefined36791680 chicago  il   january 07  people wait in line  most for two 170110202032

undefined36791680 chicago il january 07 people wait in line most for two 170110202032 / SCOTT OLSON

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El cercle es tanca finalment. Barack Obama va tornar ahir a la nit (matinada a Espanya) a la ciutat on va començar tot per acomiadar la seva presidència amb un últim discurs, i posar un punt a part a una de les carreres polítiques més fulgurants de la història recent, que va convertir un polític semidesconegut amb Hussein de segon nom en algú semblant a un profeta sense barba ni bàcul. Va ser a la riba del llac Michigan on va celebrar la seva victòria aquell 4 de novembre del 2008 davant de més de 200.000 persones que van desafiar aquella freda nit per escoltar la seva promesa de canvi. Una nova generació, descreguda i aliena a les ideologies que van marcar el segle XX, havia trobat un motiu per creure en la política. Un segle i mig després del final de l’esclavitud, un negre ocuparia la Casa Blanca.

L’Obama que aquesta passada nit va tornar a Chicago segueix repetint allò que «l’arc de l’univers moral és llarg, però s’inclina cap a la justícia», la frase encunyada pel reverend King. La seva presidència ha deixat notables avanços respecte als drets civils, però ha perdut també dotzenes de batalles i ha comprovat que l’impossible no sempre és possible. Obama ha entès els límits del poder i ha fet les paus amb ell mateix. «Al final del dia som part d’una llarga història que no s’atura. Simplement tractem que el nostre paràgraf ens faci justícia», li va dir fa un parell d’anys al 'New Yorker' referint-se al seu llegat.

EL LLEGAT I EL FUTUR

La cita que s’havia de celebrar ahir a la nit, que no era a l’aire lliure, en aquell parc Grant del 2008, sinó a McCormick Place, el mateix centre de convencions on es van reunir els militars de l’OTAN el 2011, era la seva última oportunitat per accentuar el paràgraf del seu llegat. Un treball que s’ha esforçat per blindar en les últimes setmanes davant l’operació d’enderrocament que prepara el seu successor. Els seus assessors havien avançat que parlaria del que ha après en aquests vuit anys, però que també oferiria «els seus consells» sobre «com fer front als desafiaments que presenta el futur».

«La seva intenció és motivar la gent perquè s’involucri i lluiti per la seva democràcia», va avançar Valerie Jarrett, la confident de capçalera dels Obama. «El discurs no se centrarà a reflexionar sobre que lluny que hem arribat en aquests vuit anys, sinó a mirar cap endavant i ampliar el que s’ha aconseguit». Per oferir la seva última peça oratòria, Obama podria haver-se quedat a Washington, la ciutat on viurà fins que la seva filla Sasha acabi els seus estudis, però va preferir fer-ho des del seu bressol adoptiu, on va començar a treballar com a organitzador comunitari als barris pobres i tatuats a trets del South Side, on va conèixer la seva dona mentre feia pràctiques en un despatx d’advocats i on va llançar les primeres campanyes polítiques que van acabar portant-lo fins al Senat. Entre els gratacels de la ciutat del blues també quedarà la seva biblioteca presidencial.

Els discursos presidencials de comiat són una vella tradició que va posar en marxa George Washington el 1796 advertint sobre els perills del partidisme. Alguns van deixar paràgrafs memorables, com va fer el general Eisenhower a l’alertar de la influència tòxica del «complex militar-industrial». «El potencial per a l’auge desastrós d’un poder inapropiat existeix i persistirà», va dir el 1961.

Notícies relacionades

Altres dirigents, com els Bush, els van utilitzar per defensar el lideratge dels Estats Units en el món, mentre que Reagan va aprofitar per treure pit i posar en evidència els detractors de la seva revolució conservadora: «Preteníem canviar una nació i, en lloc seu, hem canviat el món».

Segons diverses fonts, Obama va passar bona part del dia donant els últims retocs a la seva al·locució. Ara seguirà empaquetant caixes i preparant la mudança. En 10 dies, la seva antítesi jurarà el càrrec.