Nova matança de presos en una presó del Brasil amb almenys 33 morts

La massacre s'ha registrat en una presó de Boa Vista i s'ha degut a un enfrontament entre bandes rivals

zentauroepp36780159 a woman watches on television news about the riot in the pam170106160019

zentauroepp36780159 a woman watches on television news about the riot in the pam170106160019 / VANDERLEI ALMEIDA

1
Es llegeix en minuts

Almenys 33 persones han sigut trobades mortes en una presó de l'estat brasiler de Roraima, al nord del país, quatre dies després que 56 reus fossin assassinades en una presó de Manaus, han informat fonts oficials. La matança va passar divendres a la matinada a la Penitenciària Agrícola de Monte Cristo (Pamc), a Boa Vista, capital de Roraima, segons un comunicat de la Secretaria de Justícia i Ciutadania (Sejuc) de l'estat.

Aquesta nova massacre no ha sigut perpetrada com a conseqüència d'un motí sinó per una acció ràpida d'un grup de detinguts que ha durat menys d'una hora.  "Segons les informacions inicials, tres dels morts eren violadors, que estaven ja separats (de la resta), i els altres eren rivals interns que havien traït els altres. En el llenguatge popular, es tractaria d'una revenja interna, cosa que no resta gravetat als fets", ha afirmat el ministre brasiler de Justícia, Alexandre de Moraes en roda de premsa a Brasília.

A la presó no s'han trobat armes de foc i, segons les autoritats, la majoria de víctimes han mort per ferides d'arma blanca. Alguns reus van decapitar i van esquarterar altres interns i posteriorment van amuntegar els cossos en passadissos de la presó.

La Secretaria ha ressaltat que la situació està "sota control" i que el Batalló d'Operacions Especials (Bope) i agents de la Policia Militar es troben a l'interior del presidi.

L'octubre de l'any passat deu presos van morir durant una baralla entre clans rivals al Pamc, la presó més gran de Roraima, un estat fronterer amb Veneçuela i Guaiana.

SUPERPOBLACIÓ RECLUSA

Les morts de Roraima se sumen a les registrades dilluns passat al complex penitenciari Anísio Jobim de Manaus, capital de l'estat d'Amazones, que va ser escenari d'una massacre en què van morir 56 persones per un suposat enfrontament entre dues faccions rivals.

En una altra presó de Manaus es van registrar a començaments d'aquest any quatre víctimes, cosa que va elevar la xifra total a 60 morts.

Notícies relacionades

El sistema carcerari brasiler travessa una greu crisi, amb problemes de superpoblació a les presons, pèssimes condicions i continus enfrontaments entre organitzacions criminals rivals.

El Govern va sortir la vigília al pas per contenir la crítica situació dels presidis i va anunciar un Pla Nacional de Seguretat Pública, que preveu, entre altres aspectes, una modernització de les presons del país.