L'espionatge dels EUA es reafirma sobre la "gran amenaça" de Rússia malgrat les crítiques de Trump

El cap de la intel·ligència diu que el Kremlin va haver d'aprovar la ingerència en les eleccions

zentauroepp36771035 defense undersecretary for intelligence marcell lettre  l   170105161723

zentauroepp36771035 defense undersecretary for intelligence marcell lettre l 170105161723 / JIM WATSON

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En la seva penúltima pirueta per desacreditar els serveis d’intel·ligència dels Estats Units, Donald Trump va sortir en defensa del fundador de Wikileaks, Julian Assange, un dels homes més criticats per la classe política del seu país. Però els seus comentaris només han servit per aprofundir la bretxa que el separa de l’aparell de seguretat que quedarà al seu càrrec d’aquí dues setmanes, perquè l’opinió de la intel·ligència sobre la presumpta ingerència russa en les passades eleccions no ha canviat. Així es va evidenciar en la primera compareixença davant el Congrés dels caps de l’espionatge: en una declaració conjunta, van afirmar que el robatori d’informació al Partit Demòcrata i la seva filtració només van poder ser autoritzats pels més alts càrrecs del Kremlin.

De la compareixença davant un dels comitès del Senat a penes van sortir detalls nous sobre el ciberatac, ja que totes les parts esperen que la setmana que ve es publiqui l’informe encarregat per la Casa Blanca per aclarir els fets. Però durant les tres hores de testimonis va quedar clar que els dubtes airejats pel president electe no han influït. «La nostra conclusió és que només els més alts càrrecs russos van poder autoritzar el recent robatori de dades i la seva filtració, donat l’abast i sensibilitat dels objectius», van afirmar en un comunicat conjunt el director nacional d’Intel·ligència, James Clapper, el seu homòleg de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA), l’almirall Michael Rogers, i el subsecretari d’Intel·ligència per a la Defensa, Marcel Lettre.

Clapper va afegir que, si bé el ciberatac no va afectar l’escrutini dels vots, és possible que les informacions publicades sobre la campanya de Hillary Clinton i el Partit Demòcrata tinguessin un impacte sobre l’electorat. Des que es van publicar les al·legacions fa uns mesos, Trump ha intentat desacreditar els serveis d’espionatge, acusant-los d’haver-se equivocat altres vegades, en particular sobre les armes de destrucció massiva que van servir de pretext per envair l’Iraq el 2003. Des del seu punt de vista, acceptar la tesi de la interferència russa suposa restar legitimitat a la seva victòria.

SOLEDAT

Però en aquest sentit Trump s’està quedant sol. Durant l’audiència al Senat, altres republicans es van alinear amb els serveis d’intel·ligència «Tots els nord-americans haurien de sentir-se alarmats per l’atac rus a la nostra nació», va dir John McCain, el president del Comitè de les Forces Armades, lamentant que la Casa Blanca no tingui una política coherent per castigar els ciberatacs patrocinats per altres països, una arma geopolítica que segueix augmentant, segons els responsables de la intel·ligència.

Notícies relacionades

Aquests atacs no solament haurien partit de Rússia, actor definit com «una gran amenaça» per als EUA per les seves capacitats cibernètiques, sinó també de països com l’Iran, Corea del Nord o la Xina. Al Govern de Pequín se l’ha acusat entre altres coses de robar secrets comercials i 22 milions d’arxius de funcionaris nord-americans el 2015.

LA CREDIBILITAT D’ASSANGE

Després d’una llarga espera, l’Administració Obama va adoptar represàlies la setmana passada contra Rússia. Va expulsar 35 suposats espies russos i va imposar noves sancions al Kremlin. I Trump, que pretén reestructurar els serveis secrets, va tornar a defensar la innocència de Moscou aprofitant una entrevista a Assange a Fox News en què el fundador de Wikileaks va negar que Rússia li proporcionés la comprometedora informació del Partit Demòcrata. «Assange va dir que algú de 14 anys podria haver piratejat Podesta. ¿Per què va ser tan imprudent el Comitè Nacional Demòcrata? ¡També va dir que els russos no li van donar la informació!», va tuitejar dimecres. El tuit no va agradar a tots els republicans: Paul Ryan va descriure Assange com «un adulador de Rússia»; i altres van donar més crèdit als seus espies que al fundador de la web de transparència.