Duterte diu que va llançar un home des d'un helicòpter

El president filipí torna a presumir d'haver comès ell mateix execucions extrajudicials

2
Es llegeix en minuts

En la seva constant ostentació d’atrocitats, el president de les Filipines, Rodrigo Duterte, ha tornat a superar-se a si mateix. El mandatari, que ja havia dit que havia executat amb les seves pròpies mans sospitosos de cometre crims, ha assegurat que en una ocasió va llançar un home des d’un helicòpter. «Ho tornaria a fer», va afegir. La víctima era un ciutadà xinès sospitós de violació i assassinat.

    Duterte ha fet aquesta confessió per amenaçar aquells funcionaris que cometin actes de corrupció amb els diners destinats a la reconstrucció de les zones afectades pel tifó que ha castigat les Filipines. «Si ets un corrupte, et faig pujar a un helicòpter a Manila i et tiro al buit. Ja ho he fet abans. ¿Per què no ho puc fer una altra vegada?», ha dit el controvertit cap de Govern filipí, que ha arribat a comparar-se amb Hitler.

    No ha sigut l’única amenaça que ha fet. Després de conèixer la detenció de sis persones a Manila la setmana passada amb mitja tona de metamfetamina, Duterte va dir: «Han tingut sort que no era a Manila en aquell moment. Si hi arribo a ser, les hauria matat. No s’ha de fer un drama d’això. Jo mateix les mataria a trets si ningú més ho volgués fer», va afegir. Tornava a justificar així les execucions extrajudicials denunciades per organitzacions de drets humans del país.

Notícies relacionades

    Setmanes enrere, Duterte va explicar que, durant els seus anys com a alcalde de Davao, patrullava els carrers en moto i no dubtava a executar delinqüents ell mateix. Ho va reconèixer, va dir, per donar exemple als agents de policia, als quals ha donat barra lliure per carregar-se els sospitosos durant les operacions policials.

SIS ANYS / El president filipí, que va guanyar les eleccions de forma clara, té davant seu sis anys de mandat en què, en la seva particular croada contra la delinqüència, ha calculat que 100.000 persones perdran la vida. La policia rep el missatge constantment que no tingui miraments durant les detencions i els ciutadans han sigut convidats pel mateix president a fer justícia pel seu compte. «Si són al teu barri, no dubtis a trucar a la policia o fes-ho tu mateix si tens una pistola. Tens el meu suport», ha dit. El dirigent ha reiterat en diverses ocasions que un dels principals objectius del seu mandat és reinstaurar la pena de mort. 

Temes:

Filipines