Obama i Abe, junts a Pearl Harbour en una visita històrica

Els EUA i el Japó tanquen les ferides de la segona guerra mundial 75 anys després

mbenach36711134 uspacom pearl harbor estados unidos 27 12 2016 fotograf161227201110 / JAY CHU

mbenach36711134 uspacom pearl harbor  estados unidos   27 12 2016   fotograf161227201110
mbenach36712321 us president barack obama l  and japanese prime minister shi161227223921
mbenach36712233 us president barack obama meets with japanese prime minister161227223846

/

2
Es llegeix en minuts
ALAN RUIZ TEROL / DALLAS

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, va visitar ahir el memorial de Pearl Harbor per oferir el seu condol als nord-americans morts durant la segona guerra mundial. El va acompanyar el president dels Estats Units, Barack Obama, que fa cinc mesos va visitar Hiroshima

    

Els dos països tanquen així «oficialment» les ferides obertes durant el segle XX. Els dos dirigents van dipositar dues corones de flors davant del mur amb els noms dels 1.177 marins nord-americans que van perdre la vida a bord de l’'USS Arizona', un monument que va ser construït el 1960.

  

 El 7 de desembre de 1941, amb l’Exèrcit nazi a les portes de Moscou i el Japó expandint el seu poder al Pacífic, els avions nipons van bombardejar per sorpresa la base naval de Pearl Harbor a Hawaii. Més de 2.400 nord-americans hi van morir. Fins llavors, els Estats Units havien refusat participar en el conflicte. El primer ministre britànic, Winston Churchill, escriuria anys més tard que aquella nit va dormir alleujat. Estaven salvats. Els Estats Units entrarien en la guerra.

  

 La importància de Pearl Harbor no és intranscendent en l’imaginari nord-americà. «¿Has vist la pel·lícula? ¡És fantàstica!», explica Shirley Laws, una texana que llavors tenia 12 anys. Discuteix amb el seu marit, Doug, intentant recordar on era quan va sentir la notícia. Les discrepàncies s’esfumen al preguntar-los per l’impacte de Pearl Harbor: va ser com un altre 11 de setembre.

  

 La visita té diverses lectures. Una suposa mirar enrere, honrar la memòria històrica i reconciliar-se amb un passat fosc que els dos països han defugit durant dècades. Abe és el primer cap de Govern nipó que participa en una cerimònia al memorial. Obama va ser el primer president dels Estats Units que va visitar Hiroshima durant el seu mandat.

  

 L’altra lectura implica mirar al futur. En un moment en què l’ordre mundial inaugurat després de la segona guerra mundial sembla trontollar, els Estats Units – la potència hegemònica – es reuneixen amb el Japó per celebrar una de les aliances crucials de la segona meitat del segle XX. Després de la guerra, els Estats Units van dedicar milions de dòlars a reconstruir el Japó, que havia quedat devastat. Igual que el Pla Mar- shall 

a Europa, l’ajuda tenia un objectiu geoestratègic ben clar: construir un dic de contenció al voltant de la Unió Soviètica i el bloc comunista.

  

UN MISSATGE A LA XINA

Notícies relacionades

  Va funcionar: durant quatre dècades, el Japó va ser la segona economia més gran del món. El 2010 la va fer fora del segon lloc un país que els EUA observen amb més preocupació: la Xina. En certa manera, la visita d’ahir envia un missatge d’unitat al gran rival del Japó a l’Àsia i la màxima amenaça dels EUA al món. 

La relació entre potències és cada vegada més tensa. Les disputes territorials al Mar de la Xina Meridional l’han convertit en un dels punts calents del tauler geopolític global; tant, que no són pocs els amics de les hipòtesis que diuen que allà podria començar la tercera guerra mundial. La presidència de Trump, molt crític amb la Xina, pot afegir grans dosis d’incertesa a un conflicte que ja és per si mateix volàtil.