crisi en el Govern argentí

Macri fa fora un ministre clau i prepara més canvis a l'Argentina

Prat-Gay deixa Hisenda i Finances en bona part pels seus mals resultats econòmics

mbenach36705973 file photo  argentine president mauricio macri  r  walks alo161227173837

mbenach36705973 file photo argentine president mauricio macri r walks alo161227173837 / ENRIQUE MARCARIAN

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“Els sindicats hauran de triar entre feina i salaris”, “l'augment a la factura de la llum equival a dues pizzes”. Alfonso Prat-Gay, l'autor d'aquestes frases impactats, ha sigut acomiadat del Ministeri d'Hisenda i Finances i no el plora ningú. Quedarà en la història econòmica argentina com l'executor de la devaluació del 40% de la moneda, el pagament milionari als anomenats 'fons voltors' i la reinserció en el sistema financer internacional. Va ser a més el responsable de posar fi a les regulacions canviàries. El president Mauricio Macri va adduir diferències polítiques per treure-se'l de sobre. El macrisme pur recelava de la seva autonomia i el somni d'ocupar alguna vegada la presidència. Però més enllà d'aquestes disputes intestines, els números van parlar amb eloqüència sobre la seva gestió d'un any i 16 dies.

“La feina bruta està feta”, va dir també Prat-Gay, que va prometre la felicitat immediata. Però l'activitat econòmica ha acumulat fins a l'octubre una contracció del 2,4%. Segons la Universitat Catòlica Argentina (UCA), des que l'aliança de centredreta Canviem és al Govern, hi ha gairebé dos milions més de pobres. El salari s'ha ensorrat un 8%. La cistella bàsica total puja a 13.126,2 pesos (uns 800 euros). Les festes de Cap d'Any troben els carnissers preocupats. Els argentins consumeixen molt menys perquè els preus han augmentat en un any el 40%. La fotografia que es va fer recentment el president disfrutant d'una hamburguesa no ha resultat gaire estimulant.

TARIFES EN AUGMENT

Notícies relacionades

Mentrestant, les tarifes de llum, gas i aigua han tingut increments mitjans del 500%. La producció de les petites i mitjanes empreses industrials va caure un 5,5% al novembre. El sector ha acumulat 14 mesos consecutius de retrocessos. Al llarg del primer any de Macri, 127.000 persones van perdre la feina. L'ocupació registrada va caure l'1,5%. L'Argentina va col·locar deute per uns 45.000 milions de dòlars i projecta agafar prestats 30.000 milions més.

El Govern ha preferit posar l'accent en les desavinences de Prat-Gay amb els seus col·legues en lloc del balanç anual de la seva gestió. Macri va decidir canviar-lo per un altre ex JP Morgan i també exgerent del Deutsche Bank, Luis Caputo, que havia participat en la renegociació del deute i ara ha quedat al capdavant de Finances. A Hisenda ha sigut designat l'economista i comentarista televisiu Nicolás Dujovne, amb l'objectiu d'avançar en la reducció el dèficit fiscal. Macri, que encara té una imatge positiva del 45%, avalua ara fer altres canvis al Govern, segons el diari 'Clarín'.