El segrest d'un avió libi acaba a Malta sense víctimes

Els captors, partidaris de Gaddafi, s'han rendit després d'alliberar els passatgers i la tripulació

undefined36694714 a picture taken on december 23  2016 shows a group of hostag161223144837

undefined36694714 a picture taken on december 23 2016 shows a group of hostag161223144837 / MATTHEW MIRABELLI

2
Es llegeix en minuts

En aquests temps en què el món no guanya per a ensurts, almenys el sobresalt d'aquest divendres a l'aeroport internacional de Malta s'ha resolt sense sang. Hi ha hagut tensió i confusió, sí, molta, però els 109 passatgers i els sis membres de la tripulació han acabat baixant ordenadament per grups per l'escala de l'avió de la companyia líbia Al Afriquiya, tots il·lesos, i els seus dos segrestadors, que han declarat ser partidaris del dictador caigut Muammar al-Gaddafi, han fet el mateix, emmanillats, poc després. Per una vegada, tot havia acabat bé.

El malson havia començat unes quantes hores abans a bord d'un Airbus 320 que havia sortit cap a les 10 del matí de Sabha (sud de Líbia) i que havia d'aterrar a Trípoli, la capital, poc més de dues hores després. Però no ha anat així. Ha acabat 500 quilòmetres al nord, a l'aeroport de la petita illa mediterrània. 

ARMES FALSES

Segons ha explicat a Reuters un alt funcionari de seguretat libi, el pilot ha arribat a comunicar a la torre de control de l'aeroport de Trípoli que l'avió havia sigut segrestat abans que es perdés la comunicació. Els dos segrestadors, armats amb dues pistoles i una granada de mà –que posteriorment s'ha sabut que eren falses–, amenaçaven de fer esclatar l'avió i han obligat la tripulació a portar-lo a Malta.

Una vegada a la pista de l'aeroport, militars maltesos i equips d'auxili han envoltat l'aparell i han començat les converses. Segons ha explicat el primer ministre maltès, Joseph Muscat, pròpiament no s'ha arribat a negociar, perquè els militars han exigit als pirates aeris que abans alliberessin tots els ostatges, i una vegada fet això, que es rendissin. Tampoc ha quedat gaire clar què pretenien els dos segrestadors, dos homes d'uns vint anys, un dels quals s'ha arribat a deixar veure a la porta de l'avió enarborant la bandera líbia que va ser oficial durant el règim de Gaddafi. Fonts del precari Govern libi (el país està sumit en el caos des de la caiguda i l'assassinat de Gaddafi, el 2011) han apuntat que havien demanat asil polític a Malta, però Muscat ho ha desmentit.

PER DONAR-SE A CONÈIXER

Notícies relacionades

Segons un canal de televisió libi, un d'ells, que s'ha identificat com a Mussa Shaha, ha afirmat per telèfon ser el líder d'un partit anomenat Al-Fateh Al-Yadid (Nou Setembre, en referència al mes en què Gaddafi va donar el seu cop d'estat el 1969). "Hem pres aquesta mesura per donar a conèixer el nostre nou partit", ha assegurat, segons la mateixa font. Un altre mitjà libi, l'emissora Al-Hadaz, ha afirmat que els captors pretenien l'alliberament d'un fill de Gaddafi, Saïf al-Islam, capturat pels milicians de Zintan (nord-oest) el novembre del 2011, processat i condemnat a mort.

En qualsevol cas, la tensa espera s'ha acabat a primera hora de la tarda, quan els passatgers han començat a baixar sans i estalvis de l'avió. Després de testificar sobre el que havia passat, estava previst que tornessin a casa amb un altre vol de la mateixa companyia.