Els 27 fan pinya sobre els passos a seguir quan Londres activi el 'brexit'

Dissenyen el full de ruta que seguiran des del març quan Theresa May llenci el divorci

L'Eurocambra reclama un paper en el procés i adverteix que pot arribar a vetar un acord

monmartinez36629612 danish prime minister lars lokke rasmussen   l  is welcomed 161215094701

monmartinez36629612 danish prime minister lars lokke rasmussen l is welcomed 161215094701 / VIRGINIA MAYO

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

Els 27 caps d’Estat i de Govern de la UE –tots llevat del Regne Unit– ja tenen clars els passos que faran quan la primera ministra britànica, Theresa May, activi oficialment el brexit –l’article 50 del Tractat– a finals de març. Cap capital europea vol perdre ni un minut i l’última cimera de l’any va servir per perfilar el full de ruta, fer front comú contra el Regne Unit i escenificar l’aïllament que viu i viurà Londres.

Ha sigut durant una discussió dels 27 després del Consell Europeu celebrat a Brussel·les. La tercera trobada sense un britànic a la sala. La primera va ser el 29 de juny després del referèndum del brexit, i amb David Cameron encara a Downing Street. La segona, al setembre, coincidint amb la cimera de Bratislava. Llavors May va reaccionar amb un profund malestar. Davant la tercera, ahir, la premier britànica va optar per empassar-se el gripau. «Està bé que els altres líders es preparin per a les negociacions del brexit. Nosaltres també ho hem fet. Deixarem la UE i volem que aquest procés sigui tan ordenat i tranquil com sigui possible», va explicar la lideressa britànica.

Els dirigents europeus són molt conscients de la soledat que li espera a la conservadora britànica. «Entenc que serà difícil per a Theresa May negociar perquè haurà de fer-ho contra 27», va admetre la presidenta de Lituània, Dalia Gribauskaite. La prioritat és mantenir un front sense fissures. «Estem determinats a fer que la Unió tingui èxit», van assenyalar a l’esborrany de conclusions. «Tenim la intenció de conduir les negociacions de sortida en un esperit de confiança i unitat mútua», van avisar.

Les línies vermelles no van canviar:  no hi haurà negociació sense una notificació oficial de Londres i qualsevol acord posterior haurà de mantenir l’equilibri entre drets i obligacions. És a dir, si volen accés al mercat interior, hauran de respectar les quatre llibertats fonamentals en què està basat.

¿COM SERÀ EL PROCÉS?

Però així que Londre premi el botó, tots els 27 estaran preparats i amb un full de ruta definit. El primer serà que els líders dels 27 estableixin les directrius del marc negociador i fixin la posició de la UE en un procés en el qual mantindran el control en tot moment i que podran esmenar «permanentment».

Després d’aquest pas vindrà el Consell d’Assumptes Generals –on s’asseuen els responsables d’afers europeus– que serà qui autoritzarà, després de la recomanació de la Comissió, l’obertura de negociacions i qui seguirà el divorci. La persona encarregada de dirigir l’equip de la UE, no obstant, serà el negociador de la Comissió Europea, Michel Barnier. 

Notícies relacionades

El polític francès no podrà actuar per lliure. L’esborrany de conclusions assenyala que, «perquè hi hagi transparència i confiança», haurà d’integrar un representant de la presidència i el negociador nomenat per Tusk i informar amb regularitat els 27. El Consell crearà, a més, un grup de treball encarregat de fer el seguiment. Un sistema que garantirà que ningú se surti del guió. Cap representant britànic podrà participar en les discussions i el paper del Parlament Europeu, malgrat l’enuig dels seus dirigents, serà menor. Barnier mantindrà informada l’Eurocambra de forma «estreta i regular» però el seu negociador, Guy Verhofstadt, no tindrà paper en el procés.

«Si la nostra participació no és l’adequada, hi ha la possibilitat que no puguem donar-hi la nostra aprovació», va amenaçar ahir el president del Parlament, Martin Schulz. L’equip de Tusk es defensa: «El paper de Tusk no és barallar-se amb la Cambra europea».

Las claves de la noticia

  • Acord amb Ucraïna.   Holanda va rebutjar en un referèndum (no vinculant) el pacte d'associació amb Ucraïna per temor que porti a l'adhesió i obligui a donar-hi suport financer o militar. Els 28 han pactat una fórmula per ajudar a l'Haia a aprovar-lo.
  • Repatriacions des de Líbia.  Malgrat la polèmica que genera el pacte migratori amb Turquia, els 28 reiteren el seu compromís a aplicar-lo i advoquen per adoptar iniciatives per fomentar els retorns voluntaris des de Líbia als immigrants atrapats allà.
  • Sancions a Rússia.  La UE prorrogarà sis mesos més les sancions econòmiques contra Moscou, que vencia el 31 de gener, perquè consideren que Rússia segueix sense implementar els acords de pau de Minsk. Esperen poder completar el procés per a Nadal
  • Condemna a l'assalt d'Alep.  Condemna a l'assalt d'Alep. Els 28 condemnen l'assalt d'Alep per part del règim sirià i els seus aliats, especialment Rússia, encara que passen de llarg sobre les sancions pel suport al règim d'Asad. Sí que reiteren que “totes les opcions estan sobre la taula”.