DESENCUENTRO A LA UE

L'eurozona paralitza les mesures per alleujar el deute de Grècia

L'última decisió unilateral d'elevar les ajudes als pensionistes més pobres fa enfadar algunes capitals europees

lpedragosa36580815 grecia tsipras161214211048

lpedragosa36580815 grecia tsipras161214211048 / ALKIS KONSTANTINIDIS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Govern d’Alexis Tsipras va anunciar la setmana passada, a penes tres dies després que l’Eurogrup concedís a Grècia mesures a curt termini amb l’objectiu d’alleujar el deute, una sèrie de decisions destinades a recolzar els grups de població més vulnerables i que s’han xifrat en un total de 617 milions d’euros. Entre aquestes hi ha una paga extra per als pensionistes amb ingressos inferiors als 800 euros mensuals i l’ajornament de la pujada de l’IVA a les illes de l’Egeu. La decisió, que va ser adoptada de forma unilateral i sense avís previ a Brussel·les, ha provocat l’enuig en algunes capitals europees –especialment a Berlín– i ha portat el Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE) a paralitzar temporalment les mesures d’alleujament.

«El programa d’ajuda a Grècia únicament serà un èxit si tots els participants hi estan d’acord. És imperatiu que les mesures no siguin decidides de forma unilateral», es queixava ahir un portaveu del Ministeri de Finances alemany, que dirigeix Wolfgang Schäuble. No obstant, el Parlament grec manté la decisió de sotmetre avui a votació la paga extra als pensionistes, a la qual tota l’oposició ha avançat que donarà suport. Els desacords entre Atenes i la resta de les capitals europees no són nous. La segona revisió del programa de rescat de 86.000 milions d’euros aprovada l’any passat continua amb extrema lentitud i, ara, la decisió de Tsipras, que avui participa en l’última cimera de l’any de caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea i que té previst veure’s demà a Berlín amb la cancellera Angela Merkel, augura mala maror.

INFORME AL GENER

 «Les institucions han arribat a la conclusió que les accions del Govern grec semblen no estar en línia amb els nostres acords. Alguns estats membres així ho han considerat i no hi ha unanimitat per implementar les mesures a curt termini sobre el deute» grec, afirmava poc després a través d’un comunicat el portaveu del president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.

Notícies relacionades

Per tant, queden congelades a l’espera que les institucions responsables avaluïn l’impacte de les mesures anunciades per Tsipras en els compromisos assumits per Atenes i que remetin l’informe complet al mes de gener.

«Els directors i governadors del fons de rescat i del mecanisme europeu d’estabilitat avaluaran llavors l’anàlisi i decidiran com han de procedir», han explicat fonts del Mecanisme Europeu d’Estabilitat. De moment, aquesta decisió paralitzarà les mesures que van destinades a premiar les reformes d’Atenes com ara l’extensió dels venciments dels préstecs des dels 28 fins als 32,5 anys, i el compromís de donar més marge al Govern de Tsipras per retornar part dels préstecs concedits.