MÀ DURA A BERLÍN

Alemanya expulsa per primera vegada 50 refugiats a l'Afganistan

La polèmica llei migratòria d'Angela Merkel considera que no tenen dret a l'asil per venir d'un "país segur"

 

  / AP / MARTIN MEISSNER

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sense un lloc on anar, com atrapats en uns llimbs. Així es quedaran els immigrants afganesos que des d'aquest dimecres Alemanya ha començat a deportar al seu país d'origen. Segons ha avançat el setmanari alemany 'Der Spiegel', Berlín ja ha iniciat l'expulsió de fins a 50 persones a qui se'ls va denegar la petició d'asil en un vol de Frankfurt a Kabul. D'aquesta manera, l'Executiu comandat per la cancellera Angela Merkel posa en marxa l'enduriment de la seva pròpia llei migratòria que va pactar amb els seus socis de Govern el gener passat.

Després de mesos pressionant perquè es comencessin les deportacions, el ministre de l'Interior, Thomas de Maizière, podrà ara reforçar un missatge a l'Afganistan que no tots els seus ciutadans tenen cabuda a Alemanya i que aquells a qui no se'ls concedeixi l'asil hauran de tornar al seu país. Una vegada de tornada al país asiàtic, els refugiats 'fallits' quedaran en mans de les autoritats locals, que decidiran si tornen a les seves zones d'origen depenent de si són o no segures.

Malgrat que gran part del país segueix majoritàriament en mans dels talibans, al gener Alemanya va reconèixer la voluntat de posar l'Afganistan a la llista de “països segurs”, per dificultar així l'entrada dels seus immigrants al país. La inclusió en aquesta llista d'un país que ha estat 40 anys en guerra i en què encara hi ha greus problemes de seguretat va disgustar diversos sectors de la societat que havien recolzat Merkel en la seva política de portes obertes. Però la intenció de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) era no perdre força pel flanc dret, per on Alternativa per Alemanya (AfD) s'ha fet un lloc. Tot i així, Berlín insisteix que dins de l'Afganistan hi ha “illes segures” en què els expulsats poden portar una vida sense perill.

MÉS MÀ DURA

Fins ara, Alemanya havia tolerat que els afganesos sense permís d'asil seguissin al país, però això s'ha acabat. Fins a 150.000 dels 250.000 que van arribar al continent el 2015 van posar rumb al cor econòmic europeu. Però Berlín vol deixar clar que no tots hi tenen lloc i en un ple parlamentari del novembre passat fins i tot va suggerir que la deportació podria afectar 12.500 afganesos.

El 2015 es va denegar l'asil al 27% dels afganesos, i durant els primers nou mesos del 2016 ja s'ha pujat al 46%. L'inici de les deportacions massives arriba després de gairebé un any d'intenses negociacions amb l'Executiu afganès en què Kabul va demanar, sense resultats, més diners per fer front a aquestes arribades, i escenifica l'enduriment de Berlín sobre polítiques migratòries a falta de menys d'un any per a les eleccions federals. No sense relació, al congrés general de la CDU del 6 de desembre Merkel va demanar la prohibició pública del burca.

ALTRES PAÏSOS INCLOSOS

Notícies relacionades

Al gener, després de mesos de pressió interna dels seus socis conservadors de Baviera, Merkel va acceptar endurir una mica més les condicions per accedir a l'asil a Alemanya i va acordar agilitzar l'expulsió d'aquells a qui se'ls denegui la petició. Les agressions sexuals massives que es van produir a Colònia durant el Cap d'Any de l'any passat, principalment protagonitzades per immigrants, van alimentar el ferotge discurs islamòfob d'AfD, l'única veu dura contra l'islam al país. Llavors, a més de dificultar la reagrupació familiar de refugiats, Berlín va limitar l'acollida als sirians i va acordar incloure altres països com el Marroc, Algèria, Tunísia i Turquia a la llista de països segurs.

Aquest 2016, Alemanya ha denegat un 50% més de peticions d'asil que l'any passat. Així, en els primers sis mesos es van rebutjar 13.324 sol·licituds. Els afganesos, amb un 25% del total, van ser els més afectats.