COMMOCIÓ EN UN PAÍS NÒRDIC

Dues periodistes i una política local assassinades a trets amb un rifle de caça a Finlàndia

L'agressor, de 23 anys, ha sigut detingut però no ha aclarit els motius del crim

 

  / AFP / LAURI HEINO

3
Es llegeix en minuts

Sortien de sopar juntes plàcidament i van morir tirotejades sense que encara se sàpiga el per què. Va passar a Finlàndia, un país nòrdic relativament tranquil que ahir es va despertar commocionat al conèixer la notícia. Encara es busquen respostes davant el crim comès pel jove de 23 anys, ja detingut, que aquest dissabte a la nit va abatre a sang freda tres dones amb un rifle de caça davant d’un restaurant local a la petita ciutat d’Imatra, de 27.500 habitants, a 230 quilòmetres d’Hèlsinki, a prop de la frontera amb Rússia.

Les víctimes són la presidenta del consell municipal d’Imatra, Tiina Wilén-Jäppinen, i dues periodistes locals. La policia, després d’interrogar el triple homicida, encara desconeix els motius del crim, i sospita que les víctimes van ser elegides a l’atzar. En un primer moment, les autoritats van negar que pogués estar «vinculat a qüestions polítiques o a l’extremisme».

Segons la investigació policial, el sospitós va aparcar el seu cotxe cap a la mitjanit en un carrer de vianants, va agafar el fusell del maleter i va disparar a les tres dones, que acabaven de sortir d’un restaurant. Amb l’ajuda d’alguns testimonis, la policia va detenir ràpidament el suposat autor dels fets, que no va oferir resistència. També va registrar el cotxe del sospitós, i al maleter va trobar el rifle de caça amb què va disparar a les seves víctimes.

    El detingut, un jove resident a Imatra, va efectuar presumptament quatre o cinc trets a curta distància, i va tocar una de les dones al cap i les altres dues al pit. Totes tres van morir a l’instant. L’alcalde d’Imatra, Pertti Lintunen, va confirmar que la socialdemòcrata Wilén-Jäppinen, nascuda el 1963, estava entre les víctimes. La identitat de les dues periodistes, nascudes el 1964 i 1980, no va ser revelada.

«El crim ha sigut cruel i brutal. En certa manera ha sigut planejat, però les víctimes no», va declarar a la televisió pública YLE el cap de la investigació, Saku Tielinen. «El sospitós no va oferir cap resistència quan va ser detingut, ni va mostrar intenció de fugir. Es va comportar amb molta tranquil·litat i no va dir res», va afegir Tielinen.

L’arma estava registrada legalment, però no pertanyia al suposat agressor. La policia no va voler donar més detalls sobre la identitat del seu propietari o la manera com el sospitós la va aconseguir. El detingut, sense vincles coneguts amb cap grup polític, té antecedents penals per «petits delictes contra la propietat i actes violents», segons les autoritats. Els primers indicis apunten que va actuar sol, i per això no es busquen més sospitosos.

Entre els més armats

Notícies relacionades

Fins i tot sent un país amb baixos índexs de criminalitat, sobretot en relació amb la resta d’Europa, la tragèdia d’Imatra ha donat a conèixer el problema de les armes a Finlàndia. Els seus habitants, molt aficionats a la caça, estan entre els primers posseïdors de rifles del món. Segons l’estudi Small Arms Survey, de l’Institut d’Estudis Internacionals i de Desenvolupament de Ginebra (Suïssa), els civils finlandesos estan entre els més armats del món, darrere de nord-americans, iemenites i suïssos.

Altres tirotejos, també protagonitzats per joves, van evidenciar anys enrere el problema del fàcil accés a les armes a Finlàndia. El 2007, un noi de 18 anys va assassinar vuit persones a Jokela i després es va suïcidar. El 2008, un altre estudiant va matar 10 persones a la seva classe a Kauhajoki. I a finals del 2012, a Hyvinkää, un jove de 18 anys va causar dos morts i set ferits amb armes robades a un familiar.