Trump desafia la Xina parlant amb la presidenta de Taiwan

Cap altre líder nord-americà ho havia fet des de la ruptura de relacions el 1979

Trump desafia la Xina parlant amb la presidenta de Taiwan

EVAN VUCCI / CHIANG YING-YING / AP

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump ha trencat d'una revolada una de les més sòlides convencions de la diplomàcia nord-americana. El president electe de la primera potència mundial va mantenir ahir una conversa telefònica amb la president taiwanesa, Tsai Ing-wen, un gest que està cridat a enfurir la Xina i que podria generar un xoc diplomàtic amb el gegant asiàtic abans fins i tot que el magnat juri el càrrec. Des que Washington va trencar les seves relacions amb Taipei el 1979, el peatge que va haver de pagar per restablir-les amb la Xina, cap president en actiu o electe dels EUA havia parlat amb el seu homònim taiwanès. Almenys de forma notòria.

La notícia va ser destapada pel 'Financial Times' i més tard reconeguda per l'equip de Trump. En un comunicat, va afirmar que els dos líders es van trucar per felicitar-se per les seves respectives victòries electorals. “Durant la conversa, van assenyalar els estrets vincles econòmics, polítics i de seguretat entre Taiwan i els Estats Units”, va dir la nota de premsa. De moment, ningú sembla saber si el multimilionari novaiorquès pretén fer un gir en la política nord-americana respecte a Taiwan, un tema que no va aparèixer en les freqüents crítiques que va llançar a la Xina durant la campanya. Pequín considera Taiwan una província secessionista i, des d'abans fins i tot del restabliment de relacions diplomàtiques, Washington ha subscrit la política d'“Una Xina”, un país unificat sota el govern únic de Pequín.

“La presidenta de Taiwan m'ha trucat avui per felicitar-me per guanyar la presidència”, va escriure Trump en un tuit a la tarda. Poc després va afegir: “És interessant que els EUA venguin a Taiwan milers de milions de dòlars en equipament militar, però jo no hauria d'acceptar una trucada de felicitació”. Fins ara, la Xina no ha respost a la notícia, que es produeix en un moment molt delicat en les relacions amb l'illa on es va refugiar el nacionalista Chiang Kai-shek després de perdre la guerra civil xinesa contra els comunistes de Mao Zedong. La nova presidenta taiwanesa s'ha negat a reconèixer que existeixi una sola Xina, encara que advoca pel diàleg amb Pequín.

Notícies relacionades

La premsa nord-americana ha publicat aquests dies que des que Trump va guanyar les eleccions a penes ha prestat atenció als informes que li passa el Departament d'Estat per ajudar-lo a gestionar les relacions amb altres líders estrangers. Alguna de les seves trucades telefòniques, com la que va tenir amb el primer ministre pakistanès, han generat estupefacció. Tot sembla indicar que el magnat improvisa el diàleg, saltant-se els habituals protocols diplomàtics, una actitud refrescant però plena de risc. Divendres es va saber a més que Trump ha convidat a la Casa Blanca el president filipí, Rodrigo Duterte, que ha sigut criticat pel Departament d'Estat per la despietada campanya antidroga, plena d'execucions sumàries, que s'ha saldat ja amb la mort de més de 2.000 filipins.

El mes de setembre passat, Duterte, que ha amenaçat d'expulsar els militars nord-americans del seu país, va anomenar “fill de puta” el president Barack Obama i li va dir que “se'n pot anar a l'infern”.