RELLEU EN UNA MONARQUIA DEL SUD-EST ASIÀTIC

El príncep hereu Vajiralongkorn, proclamat rei de Tailàndia

El nou monarca succeeix després de 50 dies de dol el seu venerat pare Bhumibol Adulyadej, que va arribar a regnar durant set dècades

  / AP

 
mbenach36480472 file   in this may 9  2016  file photo  thailand s crown pri161201171625
mbenach36479255 women hold images of thai crown prince maha vajiralongkorn o161201170139
mbenach36479085 nar01 bangkok  tailandia   01 12 2016   monjes budistas se p161201170153

/

1
Es llegeix en minuts

El príncep hereu de Tailàndia, Maha Vajiralongkorn, ha sigut proclamat aquest dijous rei del país amb el nom de Rama X, dos dies després que el Parlament tailandès acordés convidar-lo a pujar al tron.

"Vull anunciar a Tailàndia i al món que Tailàndia té un nou rei", ha dit el cap de la junta militar tailandesa, Prayut Chan-ocha, en una intervenció retransmesa per la televisió pública.

Vajiralonkorn, de 64 anys, succeeix el seu pare, el venerat monarca Bhumibol Adulyadej, que va morir el 13 d'octubre als 88 anys, després de set dècades de regnat.

El nou monarca va ser proclamat després d'una audiència amb Prayut; el regent, Prem Tinunlasonda; el president del Parlament, Pornpetch Wichitcholchai, i el president del Tribunal Suprem, Veerapol Tangsuwan, al Palau Dusit de Bangkok.

El nom oficial del nou sobirà, desè monarca de la dinastia Chakri, serà Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun (rei descendents dels àngels), segons fonts de la Casa Reial.

EL MÉS LONGEU

Bhumibol, que abans de morir era el degà dels caps d'Estat del món, era l'únic sobirà que havien conegut la majoria dels tailandesos, que el tenien com un ésser gairebé diví, símbol d'unitat i guia de la nació.

Rama X, que després de la defunció del seu pare va demanar un temps de dol abans d'acceptar la proclamació, serà formalment coronat en una cerimònia després de la incineració de l'antic sobirà l'octubre de l'any que ve.

VIDA A L'ESTRANGER

Notícies relacionades

El nou rei ha viscut gran part de la seva vida a l'estranger, desconnectat de l'activitat de la Corona, i no ha heretat la popularitat que tenia el seu pare.

La informació sobre la monarquia tailandesa és un assumpte molt sensible al país a causa de la llei de lesa majestat, que castiga amb penes d'entre 3 i 15 anys de presó els que critiquin o emetin comentaris que es considerin insultants per a la família reial.

Temes:

Tailàndia